Nyhet | Kardiologi

Stenålderskost kan minska risken för överviktsrelaterade sjukdomar

Flera studier visar att paleolitisk kost kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom som exempelvis leverfett, insulinkänslighet, blodfetter och blodtryck. Det visar Julia Otten som har sammanställt studierna i en avhandling.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vår västerländska livsstil är den viktigaste orsaken till hjärt-kärlsjukdom. Möjligen beror detta på att vår metabolism fortfarande är programmerat för att leva som jägare-samlare. Denna hypotes stärks av att nutida ursprungsbefolkningar som lever på en typisk paleolitisk kost, som exempelvis inuiter på Grönland eller befolkningen på Kitavaöarna, har en påfallande låg frekvens av hjärt-kärlsjukdom, säger Julia Otten från Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Paleolitisk kost, även kallad stenåldersdieten, är baserad på grönsaker, frukt, bär, magert kött, fisk, skaldjur, nötter och ägg. Julia Otten visar i sin sammanställning av studierna att en paleolitisk kost minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar såsom leverfetthalt, fetthalt i muskler och insulinkänslighet.

Annons
Annons

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2016/10/25/paleolitisk-kost-skyddar-hjarta-och-lever/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons