Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Stor risk att drabbas av en andra hjärtinfarkt

En tredjedel av dem som fått en hjärtinfarkt har för högt blodtryck och kolesterolvärde ett år efter hjärtinfarkten. Det ökar risken att drabbas av en ny hjärtinfarkt, visar en ny undersökning från Hjärt- och lungfonden, rapporterar SR Ekot. Varje år drabbas ungefär 37 000 svenskar av hjärtinfarkt. En tredjedel av dessa riskerar att drabbas av en ny hjärtinfarkt på grund av de inte lyckats sänka sitt blodtryck och kolesterolvärde. Staffan Josephsson, generalsekreterare på Hjärt- och lungfonden tycker att sjukhusen ska bli bättre på att följa upp de patienter som fått en hjärtinfarkt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-07

Annons

En tredjedel av dem som fått en hjärtinfarkt har för högt blodtryck och kolesterolvärde ett år efter hjärtinfarkten. Det ökar risken att drabbas av en ny hjärtinfarkt, visar en ny undersökning från Hjärt- och lungfonden, rapporterar SR Ekot.

Varje år drabbas ungefär 37 000 svenskar av hjärtinfarkt. En tredjedel av dessa riskerar att drabbas av en ny hjärtinfarkt på grund av de inte lyckats sänka sitt blodtryck och kolesterolvärde.
Staffan Josephsson, generalsekreterare på Hjärt- och lungfonden tycker att sjukhusen ska bli bättre på att följa upp de patienter som fått en hjärtinfarkt.

Annons
Annons

– Om man kan få fler återbesök på sjukhuset, har man bättre koll på patienterna. Det är ett sätt att förbättra det hela. Vi tror också att det skulle ha stor betydelse om man kunde ställa in medicineringen för de här patienterna bättre, säger han.

Maj-Lis Hellénius, överläkare på livsstilsmottagningen på Karolinska sjukhuset håller med Staffan Josephsson om att sjukhusen måste bli bättre på att följa upp patienterna, samtidigt som hon menar att ansvaret också ligger hos patienten själv. 

– När det gäller livsstil har man alltid ett eget ansvar som individ eller patient, men som läkare har jag också ett ansvar. Om jag skriver ut medicin eller fysisk aktivitet på recept är det också mitt ansvar att följa upp det. Så jag skulle säga att ansvaret är delat.

Annons
Annons

    Källor

  • SR Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4781843

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons