Stora brister i uppföljningen av strokepatienter
Så kallad strukturerad uppföljning minskar risken för nya kardiovaskulära händelser och stärker livskvaliteten hos strokepatienter. Men på de flesta håll i sjukvården har detta omhändertagande ännu inte etablerats. Det rapporterar Dagens Medicin.
Nu är det över två år sedan den nya centrala rekommendationen om strukturerad uppföljning infördes. Något som innebär att patienterna ska följas upp regelbundet och att flera områden, som kan vara problematiska för strokepatienter, ska checkas av.
− De flesta strokepatienterna följs idag upp i primärvården för justering av till exempel sekundärpreventiva läkemedel. Helhetsgreppet saknas dock ofta och det ville vi komma åt med den nya rekommendationen, säger Bo Norrvig, professor i neurologi vid Lunds universitet och en av experterna bakom Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokevården, till Dagens Medicin.
Ett omhändertagande enligt strukturerad uppföljning skulle minska risken för nya kardiovaskulära händelser och stärka livskvaliteten hos dessa patienter. Men på de flesta håll i sjukvården har detta omhändertagande ännu inte etablerats, enligt Bo Norrving.
Fabrys sjukdom – mångsidig och svårdiagnostiserad
Fabrys sjukdom är en ärftlig lysosomal inlagringssjukdom orsakad av en mutation i GLA-genen. Mutationen leder till en brist på eller total avsaknad av enzymet alfagalaktosidas A som normalt bryter ner glykosfingolipider. Vid Fabrys sjukdom lagras istället globotriaocylceramid (Gb3) in i framförallt hjärta, njurar och blodkärl i hjärnan.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/neurologi/fa-strokepatienter-foljs-strukturerat/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
ESC 2023: Här är senaste nyheterna inom kardiologi
Bruna Gigante, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus och docent i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska Institutet sammanfattar.
-
Grönt ljus för mavakamten för behandling av HCM hos vuxna
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.
-
Underbehandling av hypertoni – trots stora vinster vid behandling
Trots påtagliga behandlingsvinster och få biverkningar vid blodtrycksbehandling är hypertoni ett underbehandlat tillstånd. Här får du en kort guide på hur du effektivt behandlar dina blodtryckspatienter.
-
Så skiljer sig lymfödem från andra typer av ödem
Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.
-
Chock
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.
-
Främmande kropp i nedre luftvägarna, andningsstopp