Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Stora brister i uppföljningen av strokepatienter

Så kallad strukturerad uppföljning minskar risken för nya kardiovaskulära händelser och stärker livskvaliteten hos strokepatienter. Men på de flesta håll i sjukvården har detta omhändertagande ännu inte etablerats. Det rapporterar Dagens Medicin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-02-08

Annons

Nu är det över två år sedan den nya centrala rekommendationen om strukturerad uppföljning infördes. Något som innebär att patienterna ska följas upp regelbundet och att flera områden, som kan vara problematiska för strokepatienter, ska checkas av.

− De flesta strokepatienterna följs idag upp i primärvården för justering av till exempel sekundärpreventiva läkemedel. Helhetsgreppet saknas dock ofta och det ville vi komma åt med den nya rekommendationen, säger Bo Norrvig, professor i neurologi vid Lunds universitet och en av experterna bakom Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokevården, till Dagens Medicin.

Ett omhändertagande enligt strukturerad uppföljning skulle minska risken för nya kardiovaskulära händelser och stärka livskvaliteten hos dessa patienter. Men på de flesta håll i sjukvården har detta omhändertagande ännu inte etablerats, enligt Bo Norrving.

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/neurologi/fa-strokepatienter-foljs-strukturerat/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.