Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Studie: Kyla kan öka risken för hjärtinfarkt

Det finns en tydlig koppling mellan kyliga och hjärtinfarkter, visar en ny svensk studie. ”Upptäckter som den här lägger grunden för fortsatt forskning och fler räddade liv”, säger Kristina Sparreljung, generalsekreteraren för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.


Publicerad den: 2019-02-08

vinter
Annons

Det är sedan tidigare känt att riskfaktorer som rökning, ett stillasittande liv, fetma och stress ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Nu har forskare tittat på om även yttre faktorer kan ha en inverkan, närmare bestämt sambandet mellan hjärtinfarkter och olika väderförhållanden.

För att göra detta har forskarna kopplat samman väderdata från SMHI och data över samtliga 274 000 hjärtinfarkter som inträffade i Sverige mellan 1998 och 2013.

Hjärtinfarkter ökade vid kyla

Det visade sig att antalet hjärtinfarkter faktiskt ökade med 14 procent vid 0 grader jämfört med plus 20 grader.

Annons
Annons

Få soltimmar, stark vind och lågt lufttryck tycks även ha betydelse, men inte lika stor, skriver Dagens Nyheter. .

– En del andra väderfaktorer som regn eller luftfuktighet hade ingen betydelse. Inte snö heller, utom i Norrland, där det fanns ett visst samband, säger David Erlinge som är överläkare och professor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, till DN.

Varför just kyla har denna påverkan är dock inte helt klarlagt, men det finns teorier.

– När man är i kallt väder drar blodkärlen i huden ihop sig och det skapas ett större motstånd i hjärtat, som blir högre belastat. Det kan få placket att spricka, säger David Erlinge till DN.

Annons
Annons

Sitt inte inne - klä dig ordentligt istället

Varken forskarna bakom studien eller Hjärt-Lungfonden (som har finansierat studien) menar dock inte att man ska undvika att gå ut när det är kallt. Personer med hög risk för hjärtinfarkt bör däremot klä sig ordentligt och undvika ansträngning utomhus vid låga temperaturer.

– Tack vare forskningen har dödligheten i hjärtinfarkt halverats på tio år, men fortfarande dör cirka 6 000 svenskar i hjärtinfarkt varje år. Upptäckter som den här lägger grunden för fortsatt forskning och fler räddade liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-kyla-tycks-oka-risken-for-hjartinfarkt/

  • HJärt-Lungfonden - https://www.hjart-lungfonden.se/HLF/pressrum/#/pressreleases/svensk-forskning-antalet-hjaertinfarkter-oekar-vid-kyligt-vaeder-2833073

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.