Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Studie: Sambandet mellan sömnapné och hjärtkärlsjukdom

Obehandlad allvarlig sömnapné ökar risken för hjärtkärlsjukdom – en koppling som nu kartläggs i en studie vid Akademiska sjukhuset. Deltagarna kommer följas genom sömnregistrering samt ultraljudsundersökning av halskärlen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-08

Annons

 

Tidigare studier har visat att runt sex procent av alla kvinnor har odiagnostiserad allvarlig sömnapné och förekomsten torde vara ännu högre hos män. Dessa personer löper en ökad risk för hjärtkärlsjukdom men sambandet är idag inte fastställt.

– Främsta syftet med studien är att öka kunskapen om sambandet mellan sömnapné under REM-sömnen och tidiga tecken på åderförkalkning i halskärlen, säger Eva Lindberg, lungspecialist och chef för sömn- och andningscentrum vid Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

Eva Lindberg leder den så kallade Mustaschstudien som pågår fram till 2019 och inkluderar 400 män i Uppsala.

Sömnapné kopplat till fler negativa tillstånd

I studien ska forskarna även titta på andra hälsoeffekter av allvarliga andningsuppehåll under sömnen, så som blodtryck, blodsockervärde, kronisk inflammation, ämnesomsättning och lungfunktion.

– REM-sömn står för ungefär en fjärdedel av den totala sömnen. Under denna sömnfas är sömnuppehållen längre än under andra sömnfaser samtidigt som syrekoncentrationen i blodet är signifikant lägre och blodtrycket högre. Detta sammantaget bidrar till den ökade risken för hjärtkärlsjukdom, säger Eva Lindberg.

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/sambandet-mellan-soemnapne-och-hjaertkaerlsjukdom-kartlaeggs-i-studie-2314082

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons