Nyhet | Kardiologi

Studie: Smärtstillande läkemedel ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom

Vanliga läkemedel mot smärta och inflammation kan ge en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar med upp till 50 procent. Det visar en ny studie publicerad i British Medical Journal.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det handlar om gruppen läkemedel vid benämningen NSAID-läkemedel. Dit hör smärtstillande med de aktiva substanserna diklofenak, naproxen och ibuprofen. Dessa läkemedel blockerar enzymet COX för att ge den smärtlindrande och inflammationshämmande effekten. Enzymet finns i olika två former, COX-1 och COX-2.

En övervikt av COX-1 kan leda till blodproppsbildning. Substansen diklofenak blockerar enbart COX-2 vilket således ger en övervikt av COX-1. Risken är dock mindre med substanser som även blockerar COX-1, såsom naproxen och ibuprofen.

I en artikel skriver SVT Vetenskap om en ny studie som kan komma att ändra rekommendationerna för dessa läkemedel.

Annons
Annons

Ny riskbedömning

Efter att allt fler studier varnar för allvarliga hälsoeffekter vid användning av NSAID-läkemedel gjorde Europeiska läkemedelsmyndigheten nyligen en riskbedömning av preparaten. Den aktuella studien publicerades i samband med beslutet från Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Studien bygger på data från danska vårdregister, där forskarna kunde observera 6,3 miljoner vuxna personer under en månad efter uthämtning av recept på NSAID-läkemedel eller paracetamol mellan åren 1996 och 2016.

Läkarutbildning: Vad vet du om ventrombos?

50 procents högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Resultaten visar att diklofenak kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar med uppemot 50 procent, jämfört med att inte ta några läkemedel.

Annons
Annons

– Diklofenak är det mest använda NSAID-läkemedlet i både låg-, medel- och höginkomstländer. Vi tycker att det är dags att kännas vid riskerna och minska användningen av diklofenak. Det är ett stort problem att det finns receptfritt i många länder, säger Morten Schmidt, medicine doktor, läkare vid universitetssjukhuset Aarhus i Danmark och en av forskarna bakom studien, till SVT.

Ibuprofen och paracetamol gav en riskökning på 30 procent medan naproxen ökade risken med 20 procent.

Varnade inte allmänheten

Störst risk för hjärt- och kärlsjukdom kunde ses hos de som redan hade en förhöjd risk eller redan insjuknat.

– Det här stämmer helt med min bild av litteraturen. I Danmark införde man recepttvång för diklofenak efter danska studier 2008. I Sverige varnades läkare för bieffekterna och ombads vara restriktiva, men allmänheten som kan köpa diklofenak receptfritt varnades inte. Användningen av diklofenak är onödigt stor eftersom de andra smärtstillande läkemedlen är minst lika effektiva och medför lägre risk, säger Paul Hjemdahl, överläkare och professor i klinisk farmakologi vid Karolinska institutet, till SVT.

Han menar att man generellt bör vara försiktig med NSAID-läkemedel och att man ska inta dem i så låg dos som möjligt och under så kort tid som möjligt.

– Det klokaste är att äta paracetamol. Det NSAID-läkemedel som är mest skonsamt ur hjärtsynpunkt är naproxen och i andra hand ibuprofen i låg till måttlig dos. Behöver man ytterligare smärtlindring kan man kombinera paracetamol med naproxen eller ibuprofen, säger Paul Hjemdahl.

Läs hela studien här >>

    Källor

  • SVT Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-vanligt-smartstillande-lakemedel-okar-risken-for-hjart-och-karlsjukdom-med-50-procent

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons