Vegetarisk
Nyhet | Kardiologi

Studie: Stöd för vegetarisk kost efter hjärtinfarkt

Fyra veckor med vegetarisk diet till patienter som haft kärlkramp eller hjärtinfarkt ledde till större sänkning av bland annat kolesterolvärden än vad en diet innehållande kött gjorde. Det visar en randomiserade studien, skriver Dagens Medicin.


Publicerad den: 2019-09-02
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Syftet med studien var att förbättra den grundläggande förståelsen för kostens betydelse hos denna patientgrupp, menar Demir Djekic, läkare och forskare på Universitetssjukhuset i Örebro är huvudförfattare till studien till Dagens Medicin. Och det trots att studien är lite så är den betydelsefull menar han.

Så gjordes studien:
  • 31 individer, som behandlas med ballongvidgning och står på standardbehandling efter kärlkramp eller hjärtinfarkt, fick via lottning en vegetarisk diet med inslag av ägg och mejeriprodukter eller en kost med kött.
  • Deltagarna som vårdades vid hjärtkliniken vid universitetssjukhuset i Örebro fick även en måltidsplan som var anpassade efter det individuella kaloribehovet.
  • När fyra veckor gått övergick alla studiedeltagarna till fyra veckors vanlig kost. Därefter följde ytterligare fyra veckor med den diet som de inte testat innan, en så kallad cross-over studiedesign. Innan och efter de olika kostperioderna mättes ett antal riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom.

Att ha för höga halter av skadliga blodfetter, framför allt LDL-kolesterol, kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Resultaten av studien visade att deltagarna fick lägre nivåer av oxiderat LDL-kolesterol, en fraktion av det onda kolesterolet som spelar en roll för både bildningen och bristningen av plack i kranskärlen. Deltagarna hade även lägre värden av LDL kolesterol och totalkolesterol. De minskade även något i vikt och kroppsmasseindex. Den vegetariska kosten påverkade också nivåerna av olika bakteriearter i mag- och tarmkanalen och metaboliter,  små molekylär i plasma.

– Ett annat fascinerande fynd var att en del individer med högre nivåer av vissa specifika bakteriearter i mag-tarmkanalen tycktes svara bättre på den vegetariska kosten, och sänkte sina LDL-värden mer än andra studiepersoner. Det är något som skulle vara intressant att gå vidare med, säger Demir Djekic till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Han menar också att man på Hjärtkliniken i Örebro jobbar mycket med att den här patientgruppen ska nå sina målvärden för bland annat blodfetter. Men många gör inte det, trots att de är välbehandlade.

– Att äta vegetariskt kanske kan gör att fler når dem, säger Demir Djekic.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medcin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/09/01/stod-for-vegetariskt-efter-hjartinfarkt/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons