Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Svårt att sluta röka även efter hjärtinfarkt

Rökning är en av de största riskfaktorerna när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Ändå fortsätter nästan hälften av de rökare som drabbas av hjärtinfarkt att röka, enligt hjärt-lungfonden.
Annons

Rökning är en av de största riskfaktorerna när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Ändå fortsätter nästan hälften av de rökare som drabbas av hjärtinfarkt att röka, enligt hjärt-lungfonden, skriver Sveriges Television på nätet.

– Det är allvarligt att så många röker ett år efter en hjärtinfarkt. De här siffrorna visar på vilka stora möjligheter som finns att förbättra vården, säger Ulrica Klettner, informationschef på Hjärt-lungfonden, till Sveriges Television.

Annons
Annons

Siffrorna visar samtidigt att skillnaderna är stora i landet. På lasarettet i Enköping och på Karolinska universitetssjukhuset i Solna är cirka en tredjedel av patienterna rökfria ett år efter att de har drabbats av en infarkt. Medan 90 procent av patienterna från Falu lasarett är rökfria efter lika lång tid.

Skillnaderna kan delvis bero på patienternas utbildningsnivå och ekonomiska status, men också på hur respektive sjukhus arbetar med rökavvänjning. På Falu lasarett får patienterna gå en så kallad hjärtskola, fokus läggs på fysisk träning och föreläsningar men erbjuder även individuellt stöd för den som behöver det.

– Man kan vara inne i en livskris som gör att man inte orkar ta tag i rökningen. Andra stoppar huvudet i sanden, säger Per Lennart Ågren, verksamhetschef på kardiologiska kliniken, till Sveriges Television.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Television på nätet - http://svt.se/2.22620/1.2179806/manga_fortsatter_roka_efter_infarkt

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.