Nyhet | Kardiologi

Syrgas vid hjärtinfarkt – bra eller dåligt?

I en svensk studie, den största i sitt slag, har forskarna undersökt om det verkligen är bra att ge syrgas vid hjärtinfarkt - en fråga som idag är obesvarad. Resultatet kommer presenteras under den europeiska kardiologikongressen ESC som startar i morgon.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Under decennier har patienter med hjärtinfarkt fått syrgas, trots att effekterna varit okända. I den svenska registerbaserade studien Deto2x-AMI lottade 6 600 patienten med misstänkt hjärtinfarkt till att få syrgasbehandling eller inte. Nu väntas ett definitivt svar. Det rapporterar Dagens Medicin som är på plats på i Barcelona, där den europeiska kardiologikongressen ESC hålls i år.

Det är kardiologen Robin Hofmann vid Södersjukhuset i Stockholm som kommer presentera resultaten under måndagen. Även om han inte kan avslöja resultaten än menar han att studien oavsett kommer att ändra rekommendationerna vid hjärtinfarkt.

– Vi kommer att kunna ge ett helt annat vetenskapligt stöd för om och hur behandlingen ska ges, säger Robin Hofmann till Dagens Medicin.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/08/25/svensk-studie-i-fokus-nar-varldens-kardiologer-samlas/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons