Tandläkare kan hjälpa till att förebygga förtida död i hjärtkärlsjukdom
Förkalkningar i halspulsådern kan vara tecken på ökad risk för framtida hjärtinfarkt och hjärt-kärlsjukdom. Tillståndet kan upptäckas av tandläkare – om de lär sig känna igen förkalkningar på röntgenbilderna. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Oftast letar inte tandläkare efter förkalkningar i halspulsådern. Men med så kallad panoramaröntgen kan tandläkare få röntgenbilder över tänderna och käken, men även halsen och ner till fjärde halskotan. På så sätt skulle tandläkare också kunna upptäcka förkalkningar i halspulsådern.
– Tandläkaren kan spela en viktig roll i att förebygga förtida död i hjärt-kärlsjukdom. Med bara en kort fortbildning i att tolka röntgenbilder, kan tandläkare lära sig att känna igen förkalkningar i halspulsådern så att patienten kan söka behandling i tid, säger Nils Gustafsson, doktorand vid Umeå universitet, som står bakom avhandlingen.
En jämförelse mellan 800 personer som nyligen haft hjärtinfarkt och lika många som inte haft det, visar att förkalkningar i halspulsådern var 22 procent vanligare hos personer som haft hjärtinfarkt. Förkalkad halspulsåder medför också en högre uppskattad risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och för tidig död.
Även tandlossning kopplas till hjärt-kärlsjukdom. Bland personer som hade både förkalkad halspulsåder och tandlossning, var risken att drabbas av hjärtinfarkt 75 procent jämfört med kontrollgruppen.
– Eftersom många själva inte vet om att de löper ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och kan vara helt utan förebyggande behandling, som exempelvis blodtryckssänkande läkemedel, vore det en stor vinst för folkhälsan om det tas fram riktlinjer för hur allmäntandläkare som upptäcker förkalkningar på dessa patienter ska hantera fyndet. Det är också viktigt att tandläkare som genomför panoramaröntgenundersökningar får utbildning för att hitta de tecknen säger Nils Gustafsson.
FORTBILDNING: Förmaksflimmer – följ ett patientfall i sex delar >>
- Umeå Universitet - https://www.umu.se/nyheter/risk-for-hjartinfarkt-kan-upptackas-av-tandlakare_9684454/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
ESC 2021: Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention
Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
-
ESC 2021: Hjärtsviktsstudie får stor uppmärksamhet
En ny studie visar att SGLT2-hämmaren empagliflozin även förbättrar prognosen för patienter med hjärtsvikt och bevarad vänsterkammarfunktion. En patientgrupp där det tidigare har saknats framgångsrik behandling.
-
Många får sin flimmerdiagnos av en tillfällighet
Därför är det viktigt att undersöka personer i riskgrupp, som ännu inte drabbats. Detta lyfts i Flimmerrapporten 2021, men även i de nya ESC-riktlinjerna.
-
Okej för hemmamätning av förmaksflimmer – två produkter godkända
Regionernas medicintekniska produktråd har sagt ja till två olika produkter för hemmamätning av hjärtats aktivitet. Man hoppas nu att fler flimmerpatienter ska upptäckas och få behandling i tid.
-
Viktiga förändringar kring hur kronisk hjärtsvikt ska behandlas
De senaste europeiska riktlinjerna för läkemedelsbehandling vid hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion innehåller viktiga förändringar.
-
Perikardit