Tandläkare kan hjälpa till att förebygga förtida död i hjärtkärlsjukdom
Förkalkningar i halspulsådern kan vara tecken på ökad risk för framtida hjärtinfarkt och hjärt-kärlsjukdom. Tillståndet kan upptäckas av tandläkare – om de lär sig känna igen förkalkningar på röntgenbilderna. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

Oftast letar inte tandläkare efter förkalkningar i halspulsådern. Men med så kallad panoramaröntgen kan tandläkare få röntgenbilder över tänderna och käken, men även halsen och ner till fjärde halskotan. På så sätt skulle tandläkare också kunna upptäcka förkalkningar i halspulsådern.
– Tandläkaren kan spela en viktig roll i att förebygga förtida död i hjärt-kärlsjukdom. Med bara en kort fortbildning i att tolka röntgenbilder, kan tandläkare lära sig att känna igen förkalkningar i halspulsådern så att patienten kan söka behandling i tid, säger Nils Gustafsson, doktorand vid Umeå universitet, som står bakom avhandlingen.
En jämförelse mellan 800 personer som nyligen haft hjärtinfarkt och lika många som inte haft det, visar att förkalkningar i halspulsådern var 22 procent vanligare hos personer som haft hjärtinfarkt. Förkalkad halspulsåder medför också en högre uppskattad risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och för tidig död.
Även tandlossning kopplas till hjärt-kärlsjukdom. Bland personer som hade både förkalkad halspulsåder och tandlossning, var risken att drabbas av hjärtinfarkt 75 procent jämfört med kontrollgruppen.
– Eftersom många själva inte vet om att de löper ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och kan vara helt utan förebyggande behandling, som exempelvis blodtryckssänkande läkemedel, vore det en stor vinst för folkhälsan om det tas fram riktlinjer för hur allmäntandläkare som upptäcker förkalkningar på dessa patienter ska hantera fyndet. Det är också viktigt att tandläkare som genomför panoramaröntgenundersökningar får utbildning för att hitta de tecknen säger Nils Gustafsson.
- Umeå Universitet - https://www.umu.se/nyheter/risk-for-hjartinfarkt-kan-upptackas-av-tandlakare_9684454/
Källor
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Stötta hjärtsjuka med livsstilsförändringar
Nu efterfrågas tydligare riktlinjer och mer forskning om hur vården bäst kan stötta patienter med olika förutsättningar.
-
Vanlig patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC 2020
Här har vi samlat vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga kongress, som 2020 enbart hölls på distans. Vi har även frågat några deltagare vad de tyckte om mötet och vad de tar med sig därifrån.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
Ventrikeltakykardi, kammartakykardi
-
ESC: Sammanfattning från rekordstort hjärtmöte
Missade du årets största kardiologimöte? I en kongressrapport delar hjärtsviktskardiologen och överläkaren Kristjan Karason med sig av sina erfarenheter därifrån.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu