Nyhet | Kardiologi

Vändningen: Fler söker vård för symtom på hjärtinfarkt igen

Under den pågående covid-19-pandemin har färre patienter sökt för hjärtinfarkt, det har både konstaterats av flera hjärtkliniker samt svenska hjärtinfarktregistret Swedeheart och SCAAR-registret. Nu har antalet patienter som söker vård för hjärtinfarkt återgått till det normala, tack vara kraftiga informationsinsatser från Hjärt-Lungfonden, Svenska Kardiologföreningen och Swedeheart, skriver Hjärt-Lungfonden.


Publicerad den: 2020-05-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Antalet personer som sökt hjälp gör hjärtinfarkt minskade till en början under corona-pandemin elderly wife holding hand on chest worried husband
Annons

Fram till påskhelgen för en månad sedan hade antalet patienter som behandlas för hjärtinfarkt med ballongvidgning minskat med 25 procent i hela Sverige och 40 procent i Stockholm, enligt data från det svenska hjärtinfarktregistret Swedeheart och SCAAR-registret, som registrerar alla som genomgår kranskärlsröntgen och behandlas med ballongvidgning (PCI). Orsaken är den rådande pandemin av coronaviruset och covid-19.

Information om hjärtinfarkt gav effekt

Efter att ha gått ut med information via tv, tidningar och sociala medier kan Hjärt-Lungfonden, Svenska Kardiologföreningen och Swedeheart konstatera att deras kampanj fungerat. Antalet patienter som söker vård för hjärtinfarkt har stigit successivt och idag ligger de åter på normala nivåer, skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande. 

– Riskerna med att undvika att söka sjukvård snabbt vid exempelvis svåra bröstsmärtor är att man kan drabbas hjärtsvikt, arytmier och till och med plötslig död. Därför är det oerhört glädjande att våra gemensamma informationsinsatser har haft effekt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i pressmeddelandet. 

Annons
Annons

    Källor

  • Hjärt-Lungfonden - https://www.mynewsdesk.com/se/hjart-lungfonden/pressreleases/fler-soeker-vaard-foer-hjaertinfarkt-efter-informationsinsats-2998168

Annons
Annons
Annons