Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Vanligt med hjärt- och kärlsjukdom efter stressreaktioner

Forskare har kartlagt kopplingen mellan reaktioner på stress och senare risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Resultatet visar att det finns ett starkt samband, och att risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom ökar med 64 procent under det första året efter stressdiagnosen, rapporterar Dagens Medicin.


Publicerad den: 2019-06-26

Vanligt med hjärt- och kärlsjukdom efter stressreaktioner
Annons

De nya fynden bekräftar enligt forskarna tidigare resultat på området. Den stora skillnaden är att tidigare har kvinnor uteslutits från liknande studier, och endast män med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, har använts. 

Den aktuella studien har inkluderat både män och kvinnor och ett bredare spektrum av stressrelaterade diagnoser, bland annat akut stressreaktion och anpassningsstörning. Diagnoserna som inkluderades motsvaras av ICD10-koden F43. 

Högre risk under första året

Totalt inkluderads data för 135 000 svenskar som fått en diagnos på sådan stressreaktion mellan åren 1987 till 2013. Forskarnas analys visade att 64 procent hade högre risk för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom under det första året efter sin stressdiagnos, jämfört med ålders- och könsmatchade personer som inte haft någon stressdiagnos.

Åren därefter var riskökningen lägre. Kartläggningen är den mest omfattande undersökningen som gjort hittills i ämnet. 

Läs även: Svenskar är aktiva soffpotatisar – behöver röra sig mer

 
Annons
Annons

 

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/06/25/hjart-karlsjukdom-vanligare-efter-stressreaktioner/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.