Intervju | Karriär och jobb

Bättre villkor för läkaren bäddar för bättre vård av patienten

Många läkare som inte får möjligheten att ge patienten den vård man vill, överväger att byta yrke. ”Att erbjuda personalen inflytande och delaktighet är a och o för att de ska trivas på sin arbetsplats. Det minskar även risken för stressrelaterad psykisk ohälsa”, sade Emma Spak som är ordförande för SYLF.


Publicerad den: 2015-07-01
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Solen lyste från en klarblå himmel när Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, bjöd in till ett seminarium om vård och hållbarhet. Ordförande Emma Spak inledde med att berätta om den stressrelaterade psykiska ohälsan som är utbredd bland dagens sjukvårdspersonal. Under de senaste åren har antalet sjuka blivit allt fler, och ökningen gäller främst sjuksköterskor och läkare – både manliga och kvinnliga.

–Det här är väldigt oroväckande. Varje fall av stressrelaterad psykisk ohälsa och utmattningssyndrom är ett akut arbetsmiljöproblem, sade Emma Spak.

Arbetsmiljön inom sjukvården går däremot förbättra, bland annat genom inflytande. Emma Spak nämnde ett exempel om AT-läkare som fått möjlighet att betygsätta sin placering. Det visade sig att läkarna gav AT-placeringen ett högre betyg om de hade inflytande över arbetsmiljön. En trend som var genomgående: AT-läkarna som kände delaktighet rankade sin arbetsplats betydligt högre.

– Jag tror det här går att lösa. Jag är envist hoppfull inför framtidens sjukvård.

Annons
Annons

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons