Intervju | Karriär och jobb

Bättre villkor för läkaren bäddar för bättre vård av patienten

Många läkare som inte får möjligheten att ge patienten den vård man vill, överväger att byta yrke. ”Att erbjuda personalen inflytande och delaktighet är a och o för att de ska trivas på sin arbetsplats. Det minskar även risken för stressrelaterad psykisk ohälsa”, sade Emma Spak som är ordförande för SYLF.


Publicerad den: 2015-07-01
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Solen lyste från en klarblå himmel när Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, bjöd in till ett seminarium om vård och hållbarhet. Ordförande Emma Spak inledde med att berätta om den stressrelaterade psykiska ohälsan som är utbredd bland dagens sjukvårdspersonal. Under de senaste åren har antalet sjuka blivit allt fler, och ökningen gäller främst sjuksköterskor och läkare – både manliga och kvinnliga.

–Det här är väldigt oroväckande. Varje fall av stressrelaterad psykisk ohälsa och utmattningssyndrom är ett akut arbetsmiljöproblem, sade Emma Spak.

Arbetsmiljön inom sjukvården går däremot förbättra, bland annat genom inflytande. Emma Spak nämnde ett exempel om AT-läkare som fått möjlighet att betygsätta sin placering. Det visade sig att läkarna gav AT-placeringen ett högre betyg om de hade inflytande över arbetsmiljön. En trend som var genomgående: AT-läkarna som kände delaktighet rankade sin arbetsplats betydligt högre.

– Inflytande och medbestämmande är tydliga friskfaktorer på arbetsplatsen. Det innebär ökad kontroll över sin arbetssituation, vilket minskar risken för att drabbas av en stressrelaterad psykisk ohälsa, sade Emma Spak.

”Jag är hoppfull inför framtiden”

Att sjukvårdspersonalen mår bra är inte minst sagt viktigt ur patientsynpunkt, påpekade patientföreträdaren Marika Hård af Segerstad, ambassaör, Riksförbundet Hjärnkoll. 

– Om läkaren skulle lida av psykisk ohälsa bäddar det för trassel direkt. Det är självklart att vi patienter påverkas om sjukvårdspersonalen inte kan ge den vård som de egentligen borde. 

Hon nämnde även hur viktigt det är att få träffa en empatisk läkare eller sjuksköterska.

– Att möta en oempatisk människa i ett läge, när man som patient känner sig allra skörast och mest utsatt, kan bli själva vågskålen.

Under seminariet nämndes frekvent ord som hög vårdkvalitet, tillräckligt med tid för möten och kontinuitet. Något som efterfrågas av både patienter och läkarna själva.

Och Emma Spak betonade att hon inte gett upp hoppet om att nå en sådan arbetsmiljö. 

– Jag tror det här går att lösa. Jag är envist hoppfull inför framtidens sjukvård.

Annons
Annons

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons