En tredjedel av alla underläkare har upplevt diskriminering
Är du underläkare och kvinna? Då är risken stor att du någon gång upplever diskriminering på din arbetsplats. Nästan var tredje kvinnlig underläkare känner sig diskriminerad på grund av sitt kön. Och inte blir det bättre ju längre upp i karriären de kommer. Det visar en undersökning som gjorts av SYLF.
En tredjedel av cirka 2 500 underläkare har upplevt sig diskriminerade på någon av diskrimineringslagens grunder: kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, könsöverskridande identitet och/eller ålder under sin underläkarkarriär.
Ökad förekomst ju längre karriär
Undersökningen som gjorts av SYLF, Sveriges yngre läkares förening, visar också att förekomsten av upplevd diskriminering ökar ju längre underläkarna kommer i karriären. Bland ST-läkare är andelen hela 40 procent.
Emma Spak, ordförande i SYLF, berättar att organisationen i många år fått höra enskilda medlemmars berättelser om diskriminering på arbetsplatserna.
– Våra lokala SYLF-avdelningar och styrelsen beslutade då att de ville få upp frågan om diskriminering på agendan. Syftet med rapporten var att kartlägga, synliggöra och problematisera förekomsten av upplevd diskriminering i den svenska underläkarkåren.
Resultaten visade att en tredjedel av de tillfrågade under sin AT- eller ST-tjänstgöring upplevt sig diskriminerade. De allra vanligaste diskrimineringsgrunderna är kön, följt av ålder och etnisk tillhörighet.
– Många av de som upplevt sig diskriminerade på grund av ålder är unga och berättar om hur ung ålder används som en förevändning för övertid och tilldelning av de minst attraktiva jour- och arbetspassen, då man som ”ung och stark” läkare förväntas jobba mycket och under vilka förhållanden som helst, säger Emma Spak.
Inga förvånande resultat
Men SYLF är inte särskilt förvånade över undersökningsresultaten, även om de hade hoppats på att arbetsmiljön för underläkare skulle se bättre ut.
– Våra resultat bekräftar att diskrimineringsgrunder ofta samverkar - unga kvinnor upplever till exempel oftare diskriminering än äldre kvinnor eller yngre män. Resultaten stärker ytterligare vår ståndpunkt att man behöver inkludera samtliga diskrimineringsgrunder i det aktiva arbetet.
Vad i resultaten förvånade er mest?
– Ja, att så många som tre procent av alla svarande hade upplevt diskriminering på grund av könsöverskridande identitet. Det har blivit något av en ögonöppnare för oss. Vi vet inte hur stor den här gruppen är men vi misstänker att en mycket stor andel upplevt diskriminering.
Vad gör ni konkret för att motverka diskriminering inom vården?
– Vi driver i år ett projekt som vi kallar Likarätt nu! Syftet är att få upp frågan om lika rättigheter och möjligheter i yrkeslivet och en jämlik vård på agendan. Vi har under året spridit resultaten i vår rapport till våra arbetsgivare, i första hand landstingen och vi kommer att följa upp kontakterna när vi släpper vår fördjupade rapport under hösten. Vi arbetar också mycket internt i vår egen organisation och genom Läkarförbundet, som SYLF är en del av, för att lyfta frågan om diskriminering i det lokala fackliga arbetet. Ett exempel på åtgärder vi verkar för är öppen och transparent rekrytering av läkare där alla tjänster utlyses och tillsätts utifrån tydliga kriterier.
Har du någon gång under din karriär upplevt diskriminering på din arbetsplats? Kommentera direkt under artikeln!
-
Svensk sjukvård får bottenbetyg i stor patientundersökning
Sätt ditt betyg på svensk sjukvård – så löd uppmaningen till besökare på hälsoportalen Netdoktor.se. Över 5 000 personer deltog i enkätundersökningen som visar att svensk sjukvård inte håller måttet när det gäller att vården ska utgå från den enskildes behov.– Tyvärr vi...
-
Egen läkare viktigare än e-hälsa
Patienter tycker det är viktigare att kontinuerligt få ha kontakt med samma vårdpersonal än att använda digitala hjälpmedel i sjukvården. Det visar den hittills mest omfattande undersökningen bland personer med en kronisk sjukdom, som Netdoktor genomfört.
-
SKL om journalsystemen
Dagens journalsystem oroar många läkare och kritiken riktas främst mot att journalerna saknar en samlad bild av patientens historik, behandlingar, diagnoser och testresultat. Ett resultat av olika upphandlingar inom kommunerna och landstingen.
-
Bättre villkor för läkaren bäddar för bättre patientvård
”Att erbjuda personalen inflytande och delaktighet är a och o för att de ska trivas på sin arbetsplats. Det minskar även risken för stressrelaterad psykisk ohälsa”, sade Emma Spak, ordförande för SYLF.
-
De bästa sjukhusen avslöjar sina vinnande koncept
Det finns inga genvägar för att nå en medicinsk vård av hög kvalité det var ett av budskapen under tisdagens seminarium om landets bästa sjukhus. ”Det är viktigt att satsa på förbättringsarbete, att bejaka eldsjälarna och vara öppen för nya idéer” sade Lena Lundgren som...
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu