De bästa sjukhusen avslöjar sina vinnande koncept
Det finns inga genvägar för att nå en medicinsk vård av hög kvalité det var ett av budskapen under tisdagens seminarium om landets bästa sjukhus. ”Det är viktigt att satsa på förbättringsarbete, att bejaka eldsjälarna och vara öppen för nya idéer” sade Lena Lundgren som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.
Vad är egentligen det vinnande receptet för att uppnå god medicinsk vård? Ämnet diskuterades i samband med att Dagens Medicin årligen utser landets bästa sjukhus, vilka rankas i tre kategorier: universitetssjukhus, mellanstora sjukhus samt mindre sjukhus.
På samtliga medaljplatser återfanns sjukhus i sydöstra sjukvårdsregionen. För tredje året i rad knep Linköpings universitetssjukhus förstaplatsen i sin klass, medan Oskarshamns sjukhus tog hem vinsten för mindre sjukhus.
– Vi har satsat på förbättringsarbete, samtidigt som vi bejakar våra eldsjälar och ger plast för nya idéer. Dessutom sker en hel del forskning vid Linköpings universitet, och den patientnära forskningen tror jag är viktig, sade Lena Lundgren som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.
Hon poängterade att hon var stolt över utmärkelsen, men att det samtidigt finns mycket att förbättra.
Medicinsk kvalitet väger tyngst
Dagens Medicin utser årligen Sveriges bästa sjukhus utifrån en stor rankning. För att göra jämförelsen har man bland annat tagit del av uppgifter från nationella patientenkäter, mätningar av hur vårdgarantin uppfylls, Öppna jämförelser och följsamhet till hygienregler.
Parametrarna varierar mellan de tre klasserna av sjukhus, och universitetssjukhusen bedöms utifrån flest parametrar (medicinsk kvalitet, vårdgarantin, hygien, patientenkäter, akuten, vårdplatsläget, ekonomi). Variabeln som har störst tyngd är medicinsk kvalitet.
Konceptet med att ranka sjukhus har tidigare mött en hel del kritik. Men att våga jämföra sjukvård är viktigt, betonade Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, som deltog under tisdagens paneldiskussion.
-Jag tycker det är bra att ranka sjukhus på det här sättet. Därmed kan sjukhusen sporra varandra och lära av varandra. Samtidigt blir invånarna upplysta om kvalitén på vården, sade han.
Vinnare i Sveriges bästa sjukhus 2014
Universitetssjukhus: Linköpings universitetssjukhus
Mellanstora sjukhus: Länssjukhuset Ryhov
Mindre sjukhus: Oskarshamns sjukhus
-
Egen läkare viktigare än e-hälsa
Patienter tycker det är viktigare att kontinuerligt få ha kontakt med samma vårdpersonal än att använda digitala hjälpmedel i sjukvården. Det visar den hittills mest omfattande undersökningen bland personer med en kronisk sjukdom, som Netdoktor genomfört.
-
SKL om journalsystemen
Dagens journalsystem oroar många läkare och kritiken riktas främst mot att journalerna saknar en samlad bild av patientens historik, behandlingar, diagnoser och testresultat. Ett resultat av olika upphandlingar inom kommunerna och landstingen.
-
Läkares fortbildning - ett ansvar för professionen
Många röster menar att professionen själv borde axla rollen som huvudansvarig för läkarnas fortbildning. Men frågan är vilken modell arbetet ska ske utifrån. Behövs en re-legitimering, eller snarare bättre kunskapsstyrning? Förslagen var många när Svenska Läkaresällskap...
-
De bästa sjukhusen avslöjar sina vinnande koncept
Det finns inga genvägar för att nå en medicinsk vård av hög kvalité det var ett av budskapen under tisdagens seminarium om landets bästa sjukhus. ”Det är viktigt att satsa på förbättringsarbete, att bejaka eldsjälarna och vara öppen för nya idéer” sade Lena Lundgren som...
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu