Intervju | Karriär och jobb

SKL om journalsystemen

Dagens journalsystem oroar många läkare och kritiken riktas främst mot att journalerna saknar en samlad bild av patientens historik, behandlingar, diagnoser och testresultat. Ett resultat av olika upphandlingar inom kommunerna och landstingen. NetdoktorPro ställer några korta frågor till Helena Palm, analytiker läkemedelsstöd på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Är det lämpligt att journalsystemen ser olika ut beroende på vart i landet du jobbar?

Utvecklingen av journalsystemen görs på initiativ och uppdrag av landstingen i deras respektive kundgrupper, och dessa har förstås olika idéer och tar olika vägar framåt. Självklart leder det också till att vissa saker är olika ”bra” i de olika systemen. Ibland kan dock också lokala idéer ligga till grund för utvecklingen av gemensamma tjänster.

Kan man, likt Norge och Danmark, i framtiden tänka sig ett gemensamt system för alla landsting?

Norge och Danmark har en annan organisation, så det är svårt för Sverige att ”göra lika”. Men självklart försöker olika länder lära av varandra där det är möjligt. Regionindelningen kommer att påverka många saker, säkert också frågor av detta slag.

Hur ska Sverige få en mer jämlik sjukvård?

Annons
Annons

Just nu pågår upphandlingar av ”framtidens vårdinformationsmiljöer” i olika grupperingar av landsting och journalgrupperingen Cambio-landstingen håller just på att rulla ut en ny och omgjord läkemedelsmodul.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons