Nya regler för forskning om människor

Nya regler för forskning om människor

I kölvattnet av Macchiarini-skandalen ändras nu etiksprövningslagen på flera punkter. Detta för att bättre kunna skydda människor som deltar i forskningsprojekt.


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-01
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är nytt år och med det kommer också nya lagar. Från och med årsskiftet kommer, efter rikstagens beslut, bland annat ändringar i lagen om etikprövning träda i kraft. Utredningen som ligger till grund för lagstiftningen föddes efter Macchiarini-skandalen och man hoppas nu med ett mer förtydligat regelverk kunna undvika liknande händelser framöver.

Regeländringarna i praktiken

Rent konkret innebär de förnyade regelverket att man från och med nu behöver ansöka om etikprövning för observationsstudier och inte bara för experiment eller teoretiska studier. Det är blir också mer tydligt att forskningshuvudmannen, exempelvis ett universitet, ska förebygga att forskare forskar utan att ha ett godkännande vid en etikprövning.

Dessutom skärps straffen om man bryter mot lagen. Görs brottet avsiktligt höjs exempelvis straffmaximum från fängelse i sex månader till två år, vilket också gör att preskriptionstiden förlängs

Från och med årsskiftet är det överklagandenämnden för etikprövning som har huvudansvaret för att se till att lagen följs.

Annons
Annons

    Källor

  • Sverigesradio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7376557

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons