Specialistbrist - en fara för patientsäkerheten

Antalet specialistsjuksköterskor har minskat med sju procent under perioden 2009 till 2014, enligt uppgifter från Socialstyrelsen som ser en fara för patientsäkerheten om trenden fortsätter.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I veckan publicerade Socialstyrelsen det Nationella planeringsstödet, det vill säga sin årliga sammanställning av tillgång på vårdpersonal. Siffrorna visar bland annat att antalet läkare, även specialister, har ökat med tio procent under perioden 2009 till 2014. Samtidigt har specialistsjuksköterskorna blivit sju procent färre.

– Om minskningen av specialistsjuksköterskor inte vänder finns risk för försämrad patientsäkerhet. Det kan exempelvis handla om att ambulansen saknar sjuksköterskor, säger Magnus Göransson, utredare på Socialstyrelsens avdelning för utvärdering och analys.

Förklaringen till att specialistsjuksköterskor har blivit allt färre är troligtvis fler pensionsavgångar och att det tidigare saknats incitament för sjuksköterskor att vidareutbilda sig, resonerar myndigheten. Samtidigt pekar de på att de 300 miljoner kronor som satsas inom den så kallade professionsmiljarden kan vända trenden, men att det kommer dröja flera år innan synlig effekt.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/02/28/specialistbrist-oroar-socialstyrelsen/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons