Våra fortbildningar inom kirurgi
I NetdoktorPro:s fortbildningskurser inom kirurgi kan du testa om du besitter den senaste medicinska kunskapen. Detta genom att följa olika patientfall i deras vårdresa före, under och efter operation.
Samtliga fortbildningar är framtagna tillsammans med experter inom området och bygger på olika patientfall. Det tar cirka 10-15 minuter att genomföra en fortbildning och alla svar är anonyma. Idag har vi två aktiva kurser inom kirurgi och fler är på väg.
Perioperativ hypotermi
Sakkunnig: Helge Brändström, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå
I den här fortbildningskursen får du bland annat testa din kunskap om riskfaktorer för hypotermi och åtgärder för att motverka hypotermi före, under och efter operation. Kursen riktas främst till anestesi- och operationspersonal, men även annan sjukvårdspersonal kan ha nytta av informationen. Läs mer om fortbildningen och gå kursen här >>
Svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Sakkunnig: Anders Jeppsson, professor vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg
De flesta kirurgiska blödningar är små och lätt att kontrollera, men ibland leder blödningen till allvarliga komplikationer. Incidensen och allvarlighetsgraden varierar mellan typer av kirurgi och mellan olika ingrepp och flera olika faktorer bidrar till kirurgiska blödningskomplikationer. Detta står i fokus i fortbildningen om svårkontrollerad blödning vid kirurgi >>
Vill du få information om nya fortbildningar samt bli uppdaterad om de senaste medicinska nyheterna? Prenumerera på NetdoktorPro:s nyhetsbrev >>
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Checklista: Minska risken för perioperativ hypotermi vid operation
Perioperativ hypotermi är ett vanligt dilemma vid operationssituationer och med detta följer tyvärr flertalet komplikationer. Men med rätt kunskap och genomtänkta preventiva åtgärder går det att minska risken.
-
Operationerna som är förknippade med störst risker
I en intervju berättar Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om vilka operationer som är mest förknippade med allvarliga komplikationer.
-
Hemofili A och B
Hemofili (blödarsjuka typ A och B) orsakas av brist på koagulationsfaktorn i blodet (faktor VIII och faktor IX). Dessa medfödda sjukdomar förekommer hos cirka 900 män i Sverige och kan ge komplicerade blödningar vid till exempel trauman och kirurgiska ingrepp.
-
Vad ligger bakom svullnaden i Astrids vänsterben?
Pensionären Astrid, 77 år, söker till akutmottagningen efter att sedan tre dygn märkt att vänster ben svullnade upp. Det stramar när hon går och hon har fått lite feber och hosta samt har ont på höger sida av bröstkorgen vid djupandning.
-
Liktornar och hudförhårdnader
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Så vanligt är svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Det är svårt att helt undvika blödningskomplikationer, speciellt i akuta situationer. Något som gör det viktigt att öka medvetenheten om blödningsrisken hos professionen. I en webbutbildning på NetdoktorPro har läkare delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter kring blödning vid kirurgi.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu