Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Alternativ behandling mot gastric bypass ska minska tarmvred

Världens mest kända fetmaoperationen gastric bypass leder inte sällan till tarmvred. En alternativ metod under operationen kan minska risken markant, enligt en artikel publicerad på den vetenskapliga sajten forskning.se.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-22

Annons

Behandlingen gastric bypass, som används vid majoriteten av alla fetmaoperationer, har fått kritik för att ge tarmvred som följd. Men i en ny studie, publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet, har det visat sig finnas att ett bättre operationsalternativ. Den nya metoden går ut på att försluta de två öppningar i tarmens upphängning, som uppstår då man konstruerar en gastric bypass, istället för på konventionellt sätt lämnas öppningarna utan förslutning.

Omfattande studie

Under tre år har forskare följt omkring 2 500 patienter som har opererats vid olika svenska kliniker, samtliga genomförda av det nationella kvalitetsregistret för obesitaskirurgi, Scandinavian Obesity Surgery Registry (SOReg). Slumpvis behandlades patienterna med antingen den gamla eller den nya metoden. Den patientgrupp som behandlades på det nya sättet genom att försluta öppningarna drabbades endast få av tarmvred, jämfört med gruppen som opererades på konventionellt sätt då många fick symtomen.

Genomslag i världen

Annons
Annons

Orsaken till tarmvred är just dessa öppningar där tarmen kan klämmas fast. Lösningen till det har tidigare varit obevisat och omstritt.
– Vi har, vad vi vet först i världen, visat att man på ganska kort tid kan genomföra en stor kirurgisk studie med tusentals patienter, få mycket säkra svar på sina frågor och detta till en mycket ringa extra resursinsats. Skälet är att studien genomförts som en så kallad registerbaserad randomiserad kontrollerad studie, säger Ingmar Näslund, överläkare vid kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro samt huvudansvarig för studien.
Studiens metodik innebär att patienterna har administrerats av ett nationellt kvalitetsregister där det inte har inneburit några extra arbetsinsatser eller kostnader, till skillnad från andra patienter som opererats för fetma. Detta gör att studien är viktig metodologiskt och stor grupp patienter kommer att få glädje av denna nya vetskap, enligt forksning.se.

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2016/02/18/ratt-metod-minskar-risken-for-tarmvred-efter-fetmaoperation/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.