Nyhet | Kirurgi

Ändrade operationsmetoder ska minska infektionsrisken

Det gäller unga patienter som har fått thymus bortopererad i samband med operation av medfödda hjärtfel. Något som har visat sig öka risken för infektioner och autoimmuna sjukdomar. Därför finns behov av att utveckla nya operationsmetoder där thymus sparas, menar forskarna bakom en studie publicerad i The Journal of Allergy and Clinical Immunology.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en svensk studie har forskarna följt 5 664 personer som under perioden 1997–2009 fick thymus, även kallad brässen, bortopererad före fem års ålder i samband med operation av medfödda hjärtfel. Dessa jämfördes med två kontrollgrupper varav den ena bestod av 2 276 personer som också hjärtopererats som barn men fått behålla thymus. I den andra gruppen ingick cirka 56 000 köns- och åldersmatchade personer som inte hjärtopererats.

Det visade sig att personer som saknar thymus har en överrepresentation av autoimmuna sjukdomar så som typ 1-diabetes, sköldkörtelsjukdom, reumatisk sjukdom och glutenintolerans. Resultaten visade även på en något ökad risk för tumörsjukdomar. Desto större visade sig risken vara för både virus- och bakterieinfektioner, jämfört med kontrollgrupperna.

– Dels bör man vara uppmärksam på de ökade riskerna hos patienterna, och dels behöver man om möjligt undvika att ta bort thymus, säger Olov Ekwall, professor i pediatrisk immunologi vid Sahlgrenska akademin, och överläkare vid universitetssjukhuset.

Annons
Annons

Ändra operationsmetoder vid medfött hjärtfel

Varje år får omkring 200–250 barn i Sveriges thymus borttagen vid hjärtkirurgi men Olov Ekwall menar att det finns ett behov av att utveckla operationsmetoder där thymus sparas.

– I en del fall kan man dela thymus på mitten eller hålla den åt sidan under operationen. I andra fall är man tvungen att ta bort thymus, men man kan då undvika att ta bort hela körteln, säger han.

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//nya-fynd-om-sjukdomsrisker-efter-tidig-hjartkirurgi.cid1552575

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons