Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Antalet organdonationer fortsätter öka

I fjol blev 185 avlidna personer organdonatorer, vilket är den högsta siffran som hittills noterats sedan den gemensamma statistiken för de skandinaviska länderna, Scandiatransplant, började redovisas. Årets siffra innebär en fortsatt ökning med drygt 10 procent. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-27

Annons

De 185 avlidna personer som blev donatorer förra året bidrog till 649 transplantationer av nya organ till mottagare. Men även om antalet donatorer alltså ökar finns ett fortsatt stort behov av donerade organ. Årligen dör ett 30-tal personer i väntan på att få genomgå en transplantation av donerade organ.

För närvarande är det endast drygt 16 procent av befolkningen som registrerat sin vilja i donationsregistret. Av dessa ställer sig tre av fyra positiva till organdonation. Genom ökad information vill man nu få fler att registrera sig i Donationsregistret. Alla kan registrera sin vilja, oavsett ålder, sjukdomar eller levnadsvanor.

Annons
Annons

Det finns tre sätt att meddela sin inställning till organ- och vävnadsdonation. Antingen kan man informera sina närstående genom att berätta eller skriva ned hur man vill ha det. Man kan också fylla i ett donationskort, som finns att hämta på apotek eller vårdcentraler. Eller så kan man anmäla sig till Socialstyrelsens donationsregister.

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2016/organdonatorerokarforfjardearetirad

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons