Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Antibiotika alternativ till operation vid blindtarmsinflammation

Piller istället för kniv – behandling med antibiotika kan vara ett alternativ till kirurgi vid akuta och okomplicerade blindtarmsinflammationer, enligt en ny studie.
Annons

En finsk studie visar att behandling med antibiotika inte riktigt är lika bra som traditionell kirurgi vid akut blindtarmsinflammation, men forskarna menar ändå att antibiotika kan vara ett möjligt val för patienten vid enklare fall.

I studien lottades 530 patienter med akut och okomplicerad blindtarmsinflammation till antingen kirurgi eller antibiotikabehandling. Bland de som fick antibiotikabehandling fick drygt var fjärde patient ändå opereras senare, vilket var ett sämre resultat än vad forskarna hade väntat sig, rapporterar Dagens Medicin. Samtidigt fick bara 7 procent av patienterna i antibiotikagruppen komplikationer efter operationen, medan 20 procent av patienterna som opererades direkt fick komplikationer.

Annons
Annons

Forskarna bakom studien menar att eftersom antibiotika trots allt fungerade för en så stor del av patienterna kan de sjuka själva ta ett beslut om huruvida de vill opereras eller äta antibiotika – förutsatt att det gäller okomplicerade blindtarmsinflammationer och patienten ifråga får rätt information från läkare.

I en tidigare studie, gjord vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, fick hela 43 procent av patienterna som fått antibiotika mot blindtarmsinflammation opereras om. Att skillnaden är så stor i dessa båda studier tros bero på att blindtarmsinflammationerna diagnosticerades med datortomografi i den finska studien.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/06/16/studie-jamfor-kirurgi-och-antibiotikabehandling-vid-blindtarmsinflammation/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.