Nyhet | Kirurgi

Billig behandling lika bra som dyr vid krokigt finger

Det går lika bra att behandla Dupuytrens kontraktur (krokigt finger eller Vikingasjukan) med enkel nålkirurgi som med dyrare injektionsläkemedel, det visar en avhandling från Göteborgs universitet.


Publicerad den: 2018-06-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Vid vikingasjukan sker förändringar i bindvävsplattan som finns i handflatan, som gör att bindvävssträngen vid insidan av fingret blir kortare och tjockare. 

Handkirurgen och ortopeden Joakim Strömberg har in sin avhandling jämfört två olika behandlingar som används vid vikingasjukan.

Den första behandlingen är en injektionsbehandling innehållande den aktiva substansen (kollagenas clostridium histolyticum) en injektionsvätska som bryter ner bindvävssträngen. Den andra är en mer enkel och även billigare nålbehandling (också kallad: perkutan fasciotomi) där strängen skärs av med en nål.

Annons
Annons

Patienterna lottades mellan behandlingarna

I en studie lottades 156 patienter mellan de två behandlingsmetoderna. Uppföljning gjordes sedan vid sex månader, ett år och två år då kunde man inte se några signifikanta skillnader mellan grupperna.

Priset för en dos av läkemedlet är cirka 6 500 kronor, medan material för nålfasciotomi kostar 150 kronor, skriver man i pressmeddelandet från universitetet.

Eftersom sjukdomen brukar komma tillbaka vilket gör att man behöver göra ett ingrepp igen. Detta talar för den modernare nålkirurgin, menar Joakim Strömberg, kliniskt verksam i Västra Götalandsregionen, där injektionsvätskan normalt inte används.

Annons
Annons

– Man har enligt mitt förmenande haft en väldig övertro på att det här läkemedlet bryter ner strängvävnad bättre är kirurgi, och på många håll har man glömt bort eller aldrig övervägt att titta på alternativen, säger han i ett pressmeddelandet. 
 

    Källor

  • Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//nalkirurgi-fullgod-behandling-mot-vikingasjuka.cid1572105

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons