Nyhet | Kirurgi

Endometriosvården i Sverige ligger efter

Nu kritiseras den svenska sjukvården för att ligga efter när det gäller kirurgisk vård av endometrios. I till exempel Danmark opereras patienterna enbart av specialiserade kirurger. Så ser det inte ut i Sverige.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det är mitt intryck att endometriosvården i Sverige har extrema brister, särskilt när det gäller kirurgin, säger Lone Hummelshoj som företräder den internationella organisationen World endometriosis society, till Sveriges Radio P4.

Samtliga kirurger och experter som P4 har varit i kontakt med, både utomlands och i Sverige, lyfter Danmark som ett föregångsland. I grannlandet är det enbart specialiserade kirurger som opererar endometrios medan patienterna i Sverige även opereras av kirurgerna som inte är experter inom området.

Läs även: Medicinsk översikt om endometrios

Kirurgi som sista utväg

Endometriosspecialisten Matts Olovsson vid Akademiska sjukhuset håller till viss del med om kritiken. Dock tycker han att kirurgi ska vara den sista utvägen i en behandling.

Annons
Annons

– Vi jobbar runt patienten och stödjer på olika sätt med bland annat fysioterapeuter och psykologer. Så vi försöker undvika kirurgi om det går att få ett bra behandlingsresultat utan, säger Matts Olovsson.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6894899

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons