Nyhet | Kirurgi

Fetmaoperation minskar risken för kronisk njursvikt

Överviktiga patienter som genomgår fetmakirurgi mer än halverar risken för att drabbas av njursvikt. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin, publicerad i tidskriften International Journal of Obesity.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Njursvikt kan kräva dialys eller njurtransplantation och får betraktas som en av flera svåra följdsjukdomar som fetma kan ge upphov till, säger Per-Arne Svensson, docent i molekylär medicin och forskare inom fetma, diabetes och kardiovaskulär sjukdom, vid Sahlgrenska akademin.

I en studie har forskarna undersökt risken för kronisk njursvikt hos omkring 2 000 överviktiga patienter som opererats med fetmakirurgi. Dessa jämfördes med en lika stor grupp patienter med fetma som fått traditionell behandling i primärvården.

 Hälsovinster på långsikt

Det visade sig att de patienter som genomgått överviktskirurgi minskade risken för kronisk njursvikt med minst 50 procent.

Den skyddande effekten av fetmaoperationer var som tydligast hos patienter med mycket proteiner i urinen, vilket indikerar för njurpåverkan. Resultatet antyder att fetmakirurgi kan förhindra att patienter med njurpåverkan får allvarligare njursjukdom och njursvikt.

Hälsovinsterna med fetmakirurgi var även tydliga på lång sikt. Patienterna har följts upp till 26 år, vilket har möjliggjorts genom forskningsprojektet Swedish Obese Subjects, SOS, samt tillgången till svenska sjukvårdsregister.

KURS - Svårkontrollerad blödning vid kirurgi: Här lär du dig det senaste om svårkontrollerad blödning vid kirurgi »

Ännu en sjukdom som fetmakirurgi kan förhindra

Forskarna menar nu att även njursvikt kan adderas till de sjukdomar som kan förhindras med fetmakirurgi.

Annons
Annons

– Även om tidigare studier, ofta med kortare uppföljningstid, har påvisat att fetmakirurgi minskar njurskador och påverkar njurfunktionen positivt, har vi i denna studie för första gången påvisat att detta även leder till minskad förekomst av kronisk njursvikt, säger Per-Arne Svensson.

Läs hela studien, publicerad i tidskriften International Journal of Obesity.

Annons
Annons

Patientfall: Helena söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har tablettbehandlad diabetes sedan flera år samt står på antihypertensiv behandling. Hennes vikt är 104 kg och hon är 163 cm lång. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad är Helenas BMI och vad säger du till henne?

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//fetmaoperation-skyddar-mot-kronisk-njursvikt.cid1560827

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons