Nyhet | Kirurgi

Fler högutbildade diabetiker får fetmakirurgi

Diabetiker med hög utbildning och inkomst blir i större utsträckning remitterade till fetmakirurgi med gastric bypass, jämför med de med låg utbildning och inkomst. Andra faktorer som kännetecknar patienterna är att vara gift och född i Sverige. Det visar en ny studie som presenteras på Kirurgveckan.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-08-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Fetmakirurgi är en mycket effektiv metod vid typ 2-diabetes, så det är tråkigt att vi ser det här mönstret. Samtidigt är det inte överraskande då hög socioekonomisk status i andra sammanhang visat sig vara kopplat till högre benägenhet att få effektiva behandlingar, säger Magnus Sundbom, fetmakirurg och professor i kirurgi vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.

Studien omfattar över 5 300 diabetespatienter som har genomgått fetmakirurgi med gastric bypass. Med avseende på kön, ålder och BMI matchades deltagarna med 400 000 patienter i diabetesregistret som inte opererats.

Tar eget initiativ till fetmakirurgi

Resultatet visade att de med eftergymnasial utbildning hade 42 procents större chans att få fetmakirurgi, jämför med de som saknade vidareutbildning. Att vara gift ökade sannolikheten med 51 procent.

Annons
Annons

Orsaken till skillnaderna är oklar men Magnus Sundbom menar att det kan bero på att de med hög socioekonomisk status i större utsträckning själva tar initiativet till att bli opererade.

Uppdatera dig inom området genom NetdoktorPros läkarutbildningar:

Vad vet du om fetmakirurgi?

Blödningskomplikationer vid kirurgi – vad gör du?

Se alla läkarutbildningar här >>

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/08/22/hogutbildade-diabetiker-far-oftare-fetmakirurgi/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons