Nyhet | Kirurgi

Studie: Kirurgens ålder påverkar resultatet efter cancerkirurgi

50-årsåldern verkar vara kirurgens optimala ålder när det kommer till lyckat resultat efter operation av matstrupscancer. Detta enligt en ny studie från Karolinska Institutet som undersökt sambandet. Resultatet är publicerat i tidskriften Annals of Surgery.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-19
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Om framtida studier bekräftar resultaten kan det finnas anledning att föreslå kirurger som närmar sig pensionsåldern att operera matstrupscancer tillsammans med annan erfaren kirurg. Man kan också tänka sig att äldre kirurger, likt piloter, på något sätt testas för sin förmåga att genomföra dessa särskilt långvariga och komplicerade operationer, säger Jesper Lagergren, professor i kirurgi vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi på Karolinska Institutet, som är huvudansvarig för studien.

Det omfattande kirurgiska ingreppet för matstrupscancer är för många patienter den enda botande behandling som finns idag. Förutom att operationen är lång är den också tekniskt krävande. Även om erfarenhet ökar med stigande ålder kan den fysiska förmågan sjunka. Likaså torde riskbeteende och självförtroende förändras över tid.

Om studien:

Forskare vid Karolinska Institutet har i en kohortstudie undersökt sambandet mellan kirurgens ålder och prognosen efter kirurgi. Studien omfattade alla patienter i Sverige som opererats för matstrupscancer mellan åren 1987 och 2010, totalt 1 761 operationer utförda av 139 kirurger, och jämförde överlevnaden på 90 dagars och fem års sikt.

Annons
Annons

Studien kunde visa en förbättring av både korttids- och långtidsprognosen upp till en kirurgålder av 52 år, där en optimal nivå för patienternas överlevnad uppnåddes. Redan vid 56 års ålder vände dock kurvorna och både korttids- och långtidsdödligheten ökade igen. Den optimala åldersperioden för kirurgerna var alltså 52 till 56 år.

Även efter justering för flera störfaktorer, inklusive tumörstadium och kirurgvolym, hade kirurgens ålder ett eget prognostiskt värde. Forskarna påpekar dock att mer forskning behövs innan sambanden kan fastställas.

Källa: Karolinska Institutet

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/samband-mellan-kirurgens-alder-och-resultat-efter-cancerkirurgi

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons