Nyhet | Kirurgi

Komplikationer efter galloperation vanligare hos kvinnor

Ny forskning visar att livskvaliteten efter återkommande galloperationer är sämre hos kvinnor än hos män. "Det beror eventuellt på att man misstolkat en del av kvinnornas magbesvär före galloperationen som orsakades av gallstenar men där besvären i själva verket hade andra orsaker", säger kirurgen Viktor Wanjura.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Omkring 12 000 gallstensoperationer genomförs varje år i Sverige, vilket gör det till ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen. En studie vid Örebro universitet visar att sex till sju procent av de som genomgått gallstensoperation får uttalade diarrébesvär. Forskningen visar även att patientens kön har betydelse för komplikationer och sänkt livskvalitet. Kvinnor tenderar till att i större utsträckning drabbas av komplikationer.

Läs även: Medicinsk översikt om gallstensbesvär, författad av Jacob Freedman, docent och kirurg vid Kirurg- och urologkliniken vid Danderyds sjukhus.

– Det beror eventuellt på att man misstolkat en del av kvinnornas magbesvär före galloperationen som orsakades av gallstenar men där besvären i själva verket hade andra orsaker, som exempelvis irritabel tjocktarm vilket är vanligare hos kvinnor än hos män, säger Viktor Wanjura, specialistläkare på kirurgiska kliniken och doktorand vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet, som leder studien.

Ökad risk för gallstensanfall hos överviktiga

Forskning har sedan tidigare visat att patienter som genomgår överviktsoperation med gastric bypass löper en ökad risk för gallsten som kräver operation. I sin avhandling tittade Viktor Wanjura även på om gastric bypass ökar risken för galloperation på kort- och långsiktigt.

Annons
Annons

– Den här studien visar att eftersom dessa patienter är kraftigt överviktiga så har de redan innan överviktsoperationen i genomsnitt tre till fyra gånger förhöjd risk att behöva genomgå en galloperation, säger Viktor Wanjura.

Under de första tre till fyra åren efter en gastric bypass är risken för att behöva genomgå galloperation ännu större. Därefter återgår däremot risken till utgångsnivån för gruppen.

– Överviktsoperationen i sig verkar alltså inte medföra en livslång överrisk att behöva genomgå en galloperation, säger Viktor Wanjura.

Annons
Annons

Förbättrad patientdiskussion inför galloperation

Samtidigt torde risken för komplikationer vid en galloperation vara större om personen tidigare har genomgått en gastric bypass. Därför menar Viktor Wanjura att den bästa strategin, för patienter som har besvär med återkommande gallstensanfall, är att genomföra galloperationen först och gastric bypass i ett senare skede.

De nya fynden ska förhoppningsvis ge kirurger bättre underlag för diskussion med patienter inför galloperation, enligt ett pressmeddelande från Örebro universitet.

    Källor

  • forskning.se - https://www.forskning.se/2017/11/02/svarare-for-kvinnor-efter-galloperation/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons