Nyhet | Kirurgi

Minskad risk för död när kirurgen är kvinna

Vem som håller i operationskniven kan spela en avgörande roll för patientens överlevnad. Enligt ny forskning, publicerad i British Medical Journal, löpte patienterna som opererats av en kirurg som var kvinna något lägre risk att dö de första veckorna efter operationen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det är en kanadensisk studie där forskarna tittat särskilt på dödsfall och komplikationer efter operation. Totalt 104 630 patienter och 3 314 kirurger var inkluderade i studien, som enligt forskarna är en av de största studierna som undersöker om det finns en koppling mellan kirurgens kön och resultatet av operationen. Det rapporterar SVT.

– Vi har sett att patienter opererade av en kvinnlig kirurg hade en lite lägre risk för dödsfall eller komplikationer. Även om det är en liten skillnad så anser vi att den är betydelsefull. Men det är viktigt att framhålla att skillnaden var liten, säger Raj Satkunasivam, kirurg som har forskat vid universitet i Toronto, till SVT Vetenskap.

Läkarutbildning: Svårkontrollerad blödning vid kirurgi

Jobbar på olika sätt

Tidigare forskning har pekat på att män och kvinnor inom läkaryrket arbetar på olika sätt vilket denna studie var ämnad att gå vidare med, bland annat för att minska fördomar.

Annons
Annons

– Vi vill absolut inte medverka till att patienter ska välja kirurger efter kön. De ska lyssna på sin vårdgivare när de söker vård, säger Raj Satkunasivam.

    Källor

  • SVT Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/kvinnor-minst-lika-bra-pa-att-operera-som-man

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons