Nyhet | Kirurgi

Nätkirurgi mot framfall kan orsaka kronisk smärta

Det är inte helt ovanligt att syntetiska nät som opereras in i kvinnor efter framfall leder till kronisk smärta. Dessutom är ingreppet riskfyllt. Det visar en ny studie publicerad i British Medical Journal, BMJ.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-08
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I Sverige drabbas närmare tio procent av alla kvinnor någon gång av framfall. En av behandlingsmetoderna innebär kirurgen opererar in ett syntetiskt nät för att ge stadga i bäckenet. Ingreppet går snabbt men innebär flera risker, visar en ny nordisk patientstudie.

– Med tanke på de risker som finns anser jag att man i första hand bör använda traditionell kirurgi. Nätkirurgi ska bara ska användas för de som har fått återfall och alltså redan har opererats en eller två eller tre gånger, säger Daniel Altman, specialist i gynekologi och obstretik vid Uppsala universitet.

Forskarna bakom studien menar att metoden godkändes på allt för svaga grunder. Av de 60 produkter som idag finns på marknaden är det, enligt forskarna, bara två som har godkänts. Dessutom har det inte gjorts några tester på människor innan plastnäten började marknadsföras och opereras in i kvinnor. Det rapporterar Vetenskapsradion. 

Annons
Annons

Operationen kan leda till kronisk smärta

Resultatet från studien visar att flera kvinnor som genomgått nätkirurgi på grund av framfall hade kronisk smärta fem år efter operationen.

– Vi kunde konstatera att två till tre procent av våra patienter fick en kronisk smärta som var svår att behandla, säger Daniel Altman.

Då nätet har en fisknätsliknande struktur växer det in och det fastnar i kroppen, vilket gör att det inte är möjligt att operera bort, menar Daniel Altman.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6837501

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons