Nyhet | Kirurgi

Nu ska sövning för överviktiga patienter bli säkrare

Videokameraförsett instrument och blodtryckssänkande läkemedel kan minska sövningskomplikationer hos överviktiga patienter. Det visar en studie vid Örebro universitet, som är den första i sitt slag.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Luftvägsrelaterade komplikationer i samband med sövning drabbar främst patienter med övervikt och fetma. Den vanligaste orsaken är aspiration, det vill säga att maginnehåll hamnar i luftstrupen och blockerar luftvägen. Nu har forskare vid Örebro universitet undersökt olika åtgärder för att öka säkerheten för denna patientgrupp.

– Vi har studerat om en så kallad intubation, det vill säga att säkra luftvägen med ett andningsrör, kan utföras snabbare och säkrare med hjälp av ett videokameraförsett instrument jämfört med ett standardinstrument, säger Fredrik Ander, specialistläkare på anestesi- och intensivvårdskliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och doktorand vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet.

Annons
Annons

En första studie har genomförts med 80 överviktiga patienter från sjukhuset och resultaten visar att användningen av ett så kallat videolaryngoskop inte förkortar intubationstiden. Däremot minskade det risken för misslyckad intubation hos patienterna.

Bytte ut morfin mot blodtryckssänkande läkemedel

Även morfinbehandling under och efter en operation är kopplad till ökad risk för komplikationer. Därför har örebroforskarna undersökt om ett alternativt läkemedel kan användas. Det gäller det blodtryckssänkande läkemedlet innehållande substansen esmolol.

Snabbtest: Är du uppdaterad på fetmakirurgi?

– Vi ville även studera om läkemedlet i sig har en smärtlindrande effekt, eller kan bidra till att förbättra smärtsituationen efter överviktskirurgi. Esmolol verkar bevara övre magmunnens barriärfunktion bättre än morfinpreparatet, vilket kan vara viktigt för att minska risken för aspiration, säger Fredrik Ander och avslutar:

– Tidigare kliniska studier har visat intressanta resultat, vilka vi inte kunnat upprepa vid sövning av patienter med övervikt och fetma. Det skapar frågor och underlag för fortsatt forskning.

Annons
Annons

    Källor

  • Universitetssjukhuset Örebro - https://www.regionorebrolan.se/sv/Forskning/Aktuell-forskning/2017/Fokus-pa-saker-sovning-av-overviktiga-patienter-/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons