Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Ny strategi kring blodtransfusioner sparar miljonbelopp

Blod är en bristvara på landets sjukhus. Genom ett blodbesparingsprogram som går ut på att enbart ge livsnödvändiga blodtransfusioner har Sahlgrenska universitetssjukhuset lyckats spara miljonbelopp.
Annons

Blodtransfusioner kan rädda liv. Men i vissa fall kan transfusionerna innebära en risk för patienten. Studier har visat att icke-livsnödvändiga transfusioner vid hjärtoperationer kan leda till både ökad sjuklighet och ökad dödlighet, på såväl kort som lång sikt. Ytterligare studier har visat att en minskning av andelen blodtransfusioner i samband med hjärtkirurgi inte ökar risken för komplikationer, något som thoraxkirurgin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset valde att ta fasta på: Ett blodbesparingsprogram utformades.

– Innan vi startade programmet fick drygt 60 procent av alla våra patienter blodtransfusioner. Efter att vi startat programmet minskade andelen patienter som fick blodtransfusioner i samband med sin hjärtoperation med 21 procent. Vi kunde inte se några negativa effekter av det minskade antalet transfusioner, säger forskaren Lisa Ternström som studerat effekterna av åtgärdsprogrammet, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Programmet startades 2011 och lyckades under det första året spara runt 1 600 blodpåsar och 1,6 miljoner kronor. Och trots att det gått några år sedan projektet verkar effekten hålla i sig. Andelen blodtransfusioner låg fortfarande kvar på en lägre nivå tre år efter införandet. Samtidigt är patientsäkerheten och vårdkvaliteten lika god i jämförelse med tidigare år.

Lisa Ternström tror att blodbesparingsprogram skulle kunna tillämpas även inom andra områden i sjukvården.

– Det skulle kunna var ett komplement för att råda bot på blodbristen, sänka kostnaderna för blodprodukter, vilket kan frigöra resurser på andra håll inom sjukhuset, utan att det påverkar den medicinska säkerheten. Många patienter skulle slippa riskerna med icke-livsnödvändiga blodtransfusioner.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska universitetssjukhuset - http://www.mynewsdesk.com/se/sahlgrenska_universitetssjukhuset_/pressreleases/minskat-behov-av-blodtransfusioner-vid-hjaertkirurgi-1198495

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.