Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Överviktskirurgi kan lindra åldersdiabetes

Förutom att så kallade fetmaoperationer för överviktiga bidrar till bestående viktminskning, kan operationen även hjälpa mot typ 2-diabetes. Det visar en ny amerikansk studie som publicerats i medicintidskriften Archives of Surgery.
Annons

Förutom att så kallade fetmaoperationer för överviktiga bidrar till bestående viktminskning, kan operationen även hjälpa mot typ 2-diabetes. Det visar en ny amerikansk studie som publicerats i medicintidskriften Archives of Surgery, rapporterar Ekot.

– Det ger ytterligare belägg för nyttan att göra överviktskirurgi på rätt typ av patienter. Man ser en kraftig viktnedgång, och i det här fallet ser man också att 75-80 procent av patienterna som hade diabetes kunde helt bli av med sin diabetesmedicinering, säger Åke Sjöholm, professor vid Karolinska Institutet och överläkare vid diabetescentrum på Södersjukhuset i Stockholm, som menar att den nya studien bidrar till att öka kunskaperna för behandlingen av överviktiga.

Annons
Annons

Forskarna bakom studien har under fyra år samlat data från drygt 2 000 patienter som genomgått en fetmaoperation. Och resultaten talar sitt tydliga språk, 75-80 procent av patienterna som hade typ 2-diabetes kunde sluta ta medicin mot sin diabetes, vilket innebär stora besparingar för såväl den enskilda individen som vården. Även om studien gäller USA så anser Åke Sjöholm att den kan vara en fingervisning om att man även inom svensk sjukvård skulle kunna göra motsvarande besparingar. Han hoppas att den nya studien kan leda till vidare forskning.

– När det gäller framtiden så är det här inspirerande för att ge stöd åt nya forskningsstudier som tittar på om patienterna kan överleva längre, om de kan slippa hjärtinfarkt och stroke och sådana problem, säger Åke Sjöholm, professor vid Karolinska Institutet och överläkare vid diabetescentrum på Södersjukhuset i Stockholm, till Ekot.

    Källor

  • Sveriges Radio, Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3926806

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.