Patienter kan stå i operationskö i onödan
Nyhet | Kirurgi

Patienter kan stå i operationskö i onödan

Om man väntar längre än vårdgarantins 90 dagar på operation kan man ha rätt till operation tidigare någon annanstans. Men många patienter får inte det erbjudandet, rapporterar P4 Göteborg.


Publicerad den: 2019-02-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Tusentals patienter som står i operationskö Västra Götalandsregionen kan stå i kö i onödan, de kan nämligen ha rätt till operation någon annanstans. Om man inte erbjudits operation inom vårdgarantins 90 dagar ska sjukhusen alltså hänvisa till andra sjukhus och privata vårdgivare, rapporterar P4 Göteborg. Men kunskapen och informationen om detta är dålig, rapporterar P4 Göteborg.

"Uppemot hälften som kan få vård snabbare"

– Utav de 10 000 som väntar över 90 dagar så kan det vara uppemot hälften som kan få vård snabbare, om man är beredd att resa, säger Levi Siljemyr som samordnar vårdgarantiarbetet i Västra Götalandsregionen, till radion.

Men Levi Siljemyr menar att man i samtal med patienter kan se att många inte erbjudits den här möjligheten.

Annons
Annons

100 miljoner är öronmärkta för att korta köerna, men förra året användes bara 80 miljoner till köpta operationer. 60 procent av de som stått i kö längre än vårdgarantins 90 dagar i Västra Götalandsregionen är patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset, rapporterar P4 Göteborg.

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7147056

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons