Nyhet | Kirurgi

Sänkta krav för fetmakirurgi

Hittills har sjukvården krävt att patienterna ska ha haft sin BMI-nivå i minst fem år innan en fetmaoperation kan bli aktuell. Dessutom ska flera försök till viktnedgång ha gjorts. Men med nya sänkta krav kan fler få chansen att opereras, rapporterar P4 Malmöhus.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Hittills har gränsen för att få genomgå fetmakirurgi i Skåne legat på BMI 40, med undantag för dem som samtidigt har diabetes där man kan bli opererad vid BMI 35. Dessutom har kravet, precis som i resten av landet, varit att patienterna ska kunna bevisa att de haft sin BMI-nivå i mer än fem år samt ha gjort upprepade försök att gå ner i vikt.

– Vi har genom detta förenklat procedurerna och bara sagt att det är dessa nivåerna som gäller, säger Sven Oredsson, medicinsk rådgivare och enhetschef inom Region Skåne, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Men nu tar regionen steget och sänker gränsen för fetmakirurgi.

Patientfall: Bör patienten Helena fetmaopereras?

Annons
Annons

Fler kan få operera

Idag genomförs mellan 400 och 500 fetmaoperationer per år i Region Skåne. Sven Oredsson menar att de sänkta kraven troligtvis kommer leda till att något fler kan bli aktuella för operation. Hur många har han svårt att säga men gissar på 50 till 75 nya patienter varje år.

– Om möjligt kanske det blir lite lättare att ta sig igenom nålsögat.

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=7044439

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons