Nyhet | Kirurgi

Stora skillnader för väntetider till operationer

En ny rapport från Socialstyrelsen visar på flera förbättringsområden inom hälso- och sjukvården. Samtidigt kvarstår stora skillnader för till exempel överbeläggningar och vårdköer. Patienter som får vänta på en planerad operation ökar och det skiljer sig kraftigt åt mellan länen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den svenska hälso- och sjukvården blir bättre och till exempel överlever fler patienter som drabbas av stroke eller cancer. Sverige står sig även bra i internationell jämförelse och ligger exempelvis på plats fyra i Healthcare Access and Quality Index, där 195 länders och territoriums hälso- och sjukvård jämförts.

Rapporten från Socialstyrelsen visar samtidigt att vården kan bli bättre på flera områden.

 Större risk för vårdskador

Allt fler patienter får vänta på en planerad operation och väntetiderna skiljer sig mellan länen, visar statistik från 2016. Längst är väntetiden i Jämtland där 32 procent fick vänta längre än 90 dagar på sin planerade operation. Motsvarande siffra i Halland är åtta procent.

Läs även: Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott

Annons
Annons

Även antalet överbeläggningar och patienter som behöver flyttas på grund av platsbrist på sjukhus fortsätter att öka. Här skiljer det sig från 1,8 (Kronobergs län) till 13,5 (Södermanland) per 100 disponibla vårdplatser.

– En överbelagd vårdavdelning innebär att patienter vårdas på en plats som inte har den medicinska utrustning som kan behövas och en arbetsmiljö som ökar risken för vårdskador, säger Kalle Brandstedt, utredare på Socialstyrelsen.

Sjukfrånvaro hos landstingspersonal ökar

Bland landstingspersonalen var andelen sjukfrånvarotid av ordinarie arbetstid 6,2 procent under 2016. Högst var sjukfrånvaron i Västmanland och lägst i Halland.

Annons
Annons

– Kvinnor har en betydligt högre sjukfrånvaro i samtliga landsting. Statistiken visar också att variationerna är stora mellan de olika landstingen och mellan olika grupper inom hälso- och sjukvården, säger Kalle Brandstedt.

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/battresjukvardmenoverbelaggningarochvantetiderkvarstar

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons