Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Vanlig komplikation efter hjärtkirurgi upptäcks sällan

Hos äldre patienter som genomgått en hjärtoperation är det vanligt att drabbas av förvirringstillstånd, delirium. Men tillståndet upptäcks sällan, vilket leder till längre vårdtider. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-26

Annons

I sin avhandling visar Nina Smulter, doktorand vid Institutionen för kirurgisk och perioperatv vetenskap vid Umeå universitet, att 55 procent av alla hjärtopererade drabbas av delirium. Orsakerna till komplikationen visade sig vara faktorer både före, under och strax efter operationen.

 

– I framtida riktlinjer i vården måste hänsyn tas till både bakomliggande och utlösande faktorerna för att förhindra delirium efter hjärtkirurgi, säger Nina Smulter och lyfter flera sådana faktorer i sin avhandling.

Annons
Annons

 

Exempel på bakomliggande faktorer är hög ålder och diabetes. Under själva operationen är vätsketillförsel en bidragande faktor till delirium, samt en längre tid med låg syremättnad i blodet under körning med hjärt-lungmaskin. På intensivvårdsavdelningen visade det sig att en ökad respiratortid, förhöjd kroppstemperatur och förhöjd natriumkoncentration i blodet ökar risken att drabbas av delirium.

Bristande rutiner vid hjärtkirurgi

Patienter som drabbas av förvirringstillstånd har en längre vårdtid på intensivvårdsavdelningen, jämfört med patienter utan detta symtom. Något som resulterar i ökade vårdkostnader. Detta var oberoende av hjärtkirurgiskt ingrepp.

 

Annons
Annons

Tidigare forskning visar att vårdpersonal har svårt att upptäcka delirium. Anledningen torde vara att tillgängliga skattningsskalor oftast är framtagna för forskningsändamål samt är tidskrävande och svåra att använda i den kliniska vardagen. Det har även identifierats brister i hur delirium dokumenteras, både i slutanteckningar och i den kliniska databasen för kvalitetskontroll.

– Slutanteckningarna är ofta den enda form av kommunikation mellan avdelningar och andra sjukhus. Att inte rapportera en patientens episod av delirium kan innebära att patienten inte får rätt behandling i nästa skede, säger Nina Smulter i ett pressmeddelande.

Mer om avhandlingen:

  • Baseras på studier med två patientgrupper som hjärtopererats vid thoraxkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
  • Den första gruppen omfattar 142 patienter över 70 år som opererades 2009. Deras tillstånd skattades före och efter operationen.
  • Riskfaktorer analyserades samt skattningsinstrument och dokumentationen av delirium utvärderades.
  • Den andra gruppen inkluderade 1 879 patienter i olika åldrar som opererades mellan 2014 och 2017.
  • Data ur den kliniska databasen värderades mot vårddygnskostnader och ställdes i relation till delirium.

Källa: Umeå universitet

    Källor

  • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/delirium-efter-hjartkirurgi-ger-okade-vardkostnader_6922591/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.