Allt fler patienter med cystisk fibros drabbas av diabetes
Diabetes är ett växande problem hos patienter med cystisk fibros. ”Det blir bara vanligare och vanligare. I framtiden kan diabetes vara den viktigaste co-morbiditeten efter lungskada”, säger överläkaren Jarl Hellman.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Varje år föds närmare 20 barn med cystisk fibros och sjukdomen orsakas av olika mutationer i genen CFTR, cystic fibrosis transmembrane regulator. Proteinet återfinns på cellmembranets yta hos exempelvis submukösa körtlar i slemhinnan där den bland annat agerar som kloridkanal. De olika mutationerna i CFTR leder till att körtlarna sekreterar ett slem som är för visköst. Det påverkar främst lungorna eftersom bakterier enklare kan etableras i andningsvägarna och orsaka svårläkta infektioner i lungvävnaden.
Men cystisk fibros påverkar även andra organ, däribland mag- och tarmkanalen samt bukspottkörteln. En del patienter med cystisk fibros utvecklar en särskild form av diabetes som kallas CFRD, cystic fibrosis related diabetes.
Diabetesformen får lite uppmärksamhet
Närmare 20 procent av unga med cystisk fibros utvecklar CFRD, som är en kombination utav diabetes typ 1 och typ 2.
– Bland vuxna med cystisk fibros har närmare hälften av patienterna den här diabetesformen. Det är alltså ett stort problem vi har att göra med här, säger Jarl Hellman som är överläkare vid sektionen för endokrioniologi och diabetologi, Akademiska sjukhuset.
Hos dessa patienter ses en tydlig fibrosutveckling av bukspottkörteln. Vanligtvis är närmare hälften av betacellerna reducerade vilket leder till brist på insulin. Dock är den inte lika absolut som vid diabetes typ 1, en CF-patient producerar i stället mindre insulin succesivt. Det kan däremot förekomma varierande nivåer av insulinresistens beroende på graden av inflammation i bukspottkörteln.
Trots att en stor del av CF-patienterna är drabbade av diabetes har få vetenskapliga studier utförts inom området.
– Inte heller Socialstyrelsen tog upp CFRD när de nyligen reviderade sina riktlinjer om diabetes. Detta trots att diabetesformen försämrar lungprognosen och överlevnaden hos patienter med cystisk fibros, säger Jarl Hellman.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »
-
ERS – NetdoktorPro bevakar kongressen
Här samlar vi vår kongressbevakning från European Respiratory Society (ERS) internationella kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
Två typer av svår astma som kan behandlas med biologiska läkemedel
Mycket har hänt de senaste åren när det gäller läkemedel vid svår astma. Bland annat har biologiska läkemedel blivit ett allt vanligare behandlingsalternativ. För att fler ska bli hjälpta av de nya behandlingsmetoderna behöver vårdpersonal bli bättre på att särskilja och känna igen olika typer av astma.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
-
Lungcancernyheter från ESMO 2021
Under den europeiska kongressen inom onkologi, ESMO, presenterades i år flera nyheter som har betydelse för framtidens lungcancervård. Dessa kan du ta del av i en kongressrapport här.
-
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Akut bronkit
Akut infektion i de nedre luftvägarna som förorsakar inflammation i bronkerna, men inte inflammation i lungparenkymet.
-
ERS 2021 – med fokus på obstruktiva lungsjukdomar
I sin kongressrapport återger och reflekterar överläkare Anne Lindberg kring de största nyheterna som hon tog del av under ERS i år.