Nya preliminära riktlinjer för KOL och astma
Nu finns en remissversion för omhändertagandet vid astma och KOL. I dag är 140 rekommendationer framtagna som bland annat berör diagnostik, rökstopp och symtombedömning. Dokumentet är öppet för synpunkter från både profession, patienter och allmänhet.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Fortbildning för läkare
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
I slutet av november kom nya preliminära riktlinjer för KOL och astma. Det är närmare ett decennium sedan som riktlinjerna uppdaterades, berättar Peter Odebäck som är distriktsläkare och ordförande i prioriteringsgruppen som har arbetat med remissversionen.
– De nationella riktlinjerna ska fungera som stöd för beslutsfattare när det gäller styrning och ledning. Men de ska även ge sjukvården tydliga råd, säger han.
Arbetet startade redan hösten 2012. Då bjöd Socialstyrelsen in cirka 40 deltagare från professionen samt representanter från patientföreningar. Under mötet kom man fram till ett stort antal frågeställningar om KOL och astma som var viktiga att belysa, däribland om utredningar och behandlingseffekt vid olika åtgärder.
Öppen remissversion
Frågeställningarna identifierades i olika undergrupper som utgjorde grunden för den vetenskapliga faktagruppen. Denna består av 30 experter som har tagit fram ett vetenskapligt arbetsdokument som prioriteringsgruppen övertog.
– Prioritet har skett efter tillståndets svårighet, åtgärdens effekt samt utifrån möjlig kostnadseffektivitet. Evidensbedömningen har även varit mycket central, säger Peter Odebäck.
Arbetet har resulterat i närmare 140 rekommendationer. Några av de centrala är bland andra rökstopp vid astma eller KOL, utbildning och egenvård vid astma eller KOL samt symtombedömning. Det sistnämnda berör även hjärtsviktsutredning för patienter med KOL.
– Eftersom det råder stor samsjuklighet mellan KOL och hjärtsvikt är det viktigt att kunna fastställa en eventuell hjärtsviktdiagnos tidigt, säger han.
Remissen är öppen så att både professionen, patienter och andra intressenter kan lämna synpunkter på innehållet. Efter sommaren ska prioriteringsgruppen träffas på nytt och fastställa den slutliga versionen.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
ERS – NetdoktorPro bevakar kongressen
Här samlar vi vår kongressbevakning från European Respiratory Society (ERS) internationella kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
Astma – senaste nytt inom området
Här kan du läsa en sammanfattning om vad som är nytt inom området astma gällande exempelvis kombinationsbehandlingar, biologiska läkemedel, allergispecifik immunterapi, Precisionsmedicin och digitala verktyg.
-
Stora skillnader i praxis vid behandling av KOL – så här bör du inom sjukvården tänka
Även om den medicinska utvecklingen gått framåt så finns det idag fortfarande stora skillnader i hur KOL-patienter tas om hand i vården. För att minimera bristerna i omhändertagandet och att fler ska få möjlighet till en bra behandling är det viktigt att riktlinjer efterföljs.
-
Två typer av svår astma som kan behandlas med biologiska läkemedel
Mycket har hänt de senaste åren när det gäller läkemedel vid svår astma. Bland annat har biologiska läkemedel blivit ett allt vanligare behandlingsalternativ. För att fler ska bli hjälpta av de nya behandlingsmetoderna behöver vårdpersonal bli bättre på att särskilja och känna igen olika typer av astma.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
-
Bronkiektasier
-
Kombinationsbehandling mer effektiv vid astma
Nya forskningsresultat visar att kortverkande beta 2-stimulerare tillsammans med glukokortikoid ger bättre resultat vid astma jämfört med behandling med enbart beta 2-stimulerare.
-
Akut bronkit
Akut infektion i de nedre luftvägarna som förorsakar inflammation i bronkerna, men inte inflammation i lungparenkymet.