Nya preliminära riktlinjer för KOL och astma
Nu finns en remissversion för omhändertagandet vid astma och KOL. I dag är 140 rekommendationer framtagna som bland annat berör diagnostik, rökstopp och symtombedömning. Dokumentet är öppet för synpunkter från både profession, patienter och allmänhet.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
I slutet av november kom nya preliminära riktlinjer för KOL och astma. Det är närmare ett decennium sedan som riktlinjerna uppdaterades, berättar Peter Odebäck som är distriktsläkare och ordförande i prioriteringsgruppen som har arbetat med remissversionen.
– De nationella riktlinjerna ska fungera som stöd för beslutsfattare när det gäller styrning och ledning. Men de ska även ge sjukvården tydliga råd, säger han.
Arbetet startade redan hösten 2012. Då bjöd Socialstyrelsen in cirka 40 deltagare från professionen samt representanter från patientföreningar. Under mötet kom man fram till ett stort antal frågeställningar om KOL och astma som var viktiga att belysa, däribland om utredningar och behandlingseffekt vid olika åtgärder.
Öppen remissversion
Frågeställningarna identifierades i olika undergrupper som utgjorde grunden för den vetenskapliga faktagruppen. Denna består av 30 experter som har tagit fram ett vetenskapligt arbetsdokument som prioriteringsgruppen övertog.
– Prioritet har skett efter tillståndets svårighet, åtgärdens effekt samt utifrån möjlig kostnadseffektivitet. Evidensbedömningen har även varit mycket central, säger Peter Odebäck.
Arbetet har resulterat i närmare 140 rekommendationer. Några av de centrala är bland andra rökstopp vid astma eller KOL, utbildning och egenvård vid astma eller KOL samt symtombedömning. Det sistnämnda berör även hjärtsviktsutredning för patienter med KOL.
– Eftersom det råder stor samsjuklighet mellan KOL och hjärtsvikt är det viktigt att kunna fastställa en eventuell hjärtsviktdiagnos tidigt, säger han.
Remissen är öppen så att både professionen, patienter och andra intressenter kan lämna synpunkter på innehållet. Efter sommaren ska prioriteringsgruppen träffas på nytt och fastställa den slutliga versionen.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »
-
ERS – NetdoktorPro bevakar kongressen
Här samlar vi vår kongressbevakning från European Respiratory Society (ERS) internationella kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
-
ERS: Astma och KOL fortsätter öka i Europa
"I en studie uppskattade man den förväntade prevalensen av KOL i Europa år 2050 till en ökning på strax under 40 procent", berättar överläkare Anne Lindberg, som besökte den årliga lungkongressen ERS.
-
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
-
Ett helt annat sätt att se på patienter med luftvägssjukdom
Det här tar Christer Janson, professor och överläkare i lungmedicin och allergologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, med sig från årets ERS-kongress.
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Nytt patientfall om skelettmetastaser vid lungcancer
I NetdoktorPro:s nylanserade patientfall, faktagranskat av överläkare Michael Bergqvist, får du som läkare den senaste kunskapen om skelettmetastaser.
-
ASCO 2021: De största nyheterna om lungcancer
Med tanke på de senaste medicinska framstegen är lungcancer, liksom i fjol, ett av de områden som står i fokus under kongressen.