
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
Varje år insjuknar omkring 4 000 svenskar i lungcancer. Det innebär att cancerformen är den sjätte vanligaste hos män och den fjärde vanligaste hos kvinnor. Samtidigt är lungcancer den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken. Detta gör det extra viktigt att vara observant i möten med patienter som löper en ökad risk för att drabbas.
I ett patientfall får du följa 62-åriga Katarina genom hennes vårdresa. Katarina har tidigare rökt men slutade för fem år sedan. Idag har hon en lindrig tablettbehandlad hypertoni samt en underhållsbehandling för astma.
Nyligen hade Katarina en övre luftvägsinfektion med långdragna besvär med astma och hosta och söker nu på akutmottagningen på ett länssjukhus eftersom hon sett strimmor av blod i upphostningarna.
Genom att följa patientfallet får du den senaste medicinska kunskapen om symtom, utredning och behandling vid lungcancer. Patientfallet är framtaget tillsammans med Anders Vikström, överläkare vid Lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
Gå till patientfallet om lungcancer här >>
Fler patientfall om cancer
NetdoktorPro erbjuder fler patientfall inom området onkologi, exempelvis om follikulära lymfom och skelettmetastaser, men även inom en rad andra medicinska områden. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
3 patienter där lungcancer alltid ska uteslutas
Att hitta lungcancer i ett tidigt stadie är avgörande och ökar möjligheten att bli botad. Dessvärre är sjukdomen ofta svårupptäckt i och med diffusa symtom. Här är tre patienter som alltid bör utredas vidare.
-
11 cirkulerade myter om lungcancer
Myter om sjukdomar har alltid funnits och är ofta svåra att ta död på. Att känna till de osanningar som cirkulerar kan dock underlätta i bemötandet av oroliga patienter och är därför av stor vikt. Denna medvetenhet kan dessutom hjälpa till att styra riktning när det gäl...
-
Pneumoni: Därför drabbas äldre av höga vaccinkostnader
Förekomsten av pneumoni är tydligt åldersrelaterad och risken för allvarlig sjukdom och komplikationer ökar med stigande ålder. Idag täcks pneumokockvaccination bara av Folkhälsomyndighetens icke-bindande rekommendation. Något som gör att antalet vaccinerade skiljer sig stort runt om i landet.
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Lunghamartom
Ett hamartom är en godartad tumör i ett organ. Det består av vävnad som finns normalt på stället, men som växer på ett oorganiserat sätt. Lunghamartom är vanligtvis solitära och växer långsamt.
-
Lungcancer
I Sverige insjuknar över 4 000 personer årligen i lungcancer. Det gör cancerformen till den fjärde vanligaste hos både kvinnor och män och den vanligaste cancerdödsorsaken, både i Sverige som i världen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu