Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?

Varje år insjuknar omkring 4 000 svenskar i lungcancer. Det innebär att cancerformen är den sjätte vanligaste hos män och den fjärde vanligaste hos kvinnor. Samtidigt är lungcancer den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken. Detta gör det extra viktigt att vara observant i möten med patienter som löper en ökad risk för att drabbas.
I ett patientfall får du följa 62-åriga Katarina genom hennes vårdresa. Katarina har tidigare rökt men slutade för fem år sedan. Idag har hon en lindrig tablettbehandlad hypertoni samt en underhållsbehandling för astma.
Nyligen hade Katarina en övre luftvägsinfektion med långdragna besvär med astma och hosta och söker nu på akutmottagningen på ett länssjukhus eftersom hon sett strimmor av blod i upphostningarna.
Genom att följa patientfallet får du den senaste medicinska kunskapen om symtom, utredning och behandling vid lungcancer. Patientfallet är framtaget tillsammans med Anders Vikström, överläkare vid Lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
Gå till patientfallet om lungcancer här >>
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Fler patientfall
NetdoktorPro erbjuder ett flertal patientfall inom olika områden, alltifrån cancer och kirurgi till infektion och kardiologi med mera. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.
-
ERS – NetdoktorPro bevakar kongressen
Här samlar vi vår kongressbevakning från European Respiratory Society (ERS) internationella kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
Astma – senaste nytt inom området
Här kan du läsa en sammanfattning om vad som är nytt inom området astma gällande exempelvis kombinationsbehandlingar, biologiska läkemedel, allergispecifik immunterapi, Precisionsmedicin och digitala verktyg.
-
Stora skillnader i praxis vid behandling av KOL – så här bör du inom sjukvården tänka
Även om den medicinska utvecklingen gått framåt så finns det idag fortfarande stora skillnader i hur KOL-patienter tas om hand i vården. För att minimera bristerna i omhändertagandet och att fler ska få möjlighet till en bra behandling är det viktigt att riktlinjer efterföljs.
-
Två typer av svår astma som kan behandlas med biologiska läkemedel
Mycket har hänt de senaste åren när det gäller läkemedel vid svår astma. Bland annat har biologiska läkemedel blivit ett allt vanligare behandlingsalternativ. För att fler ska bli hjälpta av de nya behandlingsmetoderna behöver vårdpersonal bli bättre på att särskilja och känna igen olika typer av astma.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
-
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)
-
Kombinationsbehandling mer effektiv vid astma
Nya forskningsresultat visar att kortverkande beta 2-stimulerare tillsammans med glukokortikoid ger bättre resultat vid astma jämfört med behandling med enbart beta 2-stimulerare.
-
Akut bronkit
Akut infektion i de nedre luftvägarna som förorsakar inflammation i bronkerna, men inte inflammation i lungparenkymet.