Nyhet | Lungmedicin

Alla rökande KOL-patienter erbjuds inte sluta-röka stöd

Endast en av tre rökande KOL-patienter erbjuds hjälp med rökstopp. Det visar ny statistik från nationella registret för KOL-vård, skriver Hjärt- och lungsjukas Riksförbund. Den enda åtgärd som hindrar lungsjukdomen KOL från att förvärras är just rökstopp. 90 procent av alla fall av KOL är orsakade av rökning.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-09-29
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Endast en av tre rökande KOL-patienter erbjuds hjälp med rökstopp. Det visar ny statistik från nationella registret för KOL-vård, skriver Hjärt- och lungsjukas Riksförbund. 

Den enda åtgärd som hindrar lungsjukdomen KOL från att förvärras är just rökstopp. 90 procent av alla fall av KOL är orsakade av rökning.

Annons
Annons

– Det är förvånande att det fortfarande brister i vården av människor med en så allvarlig kronisk lungsjukdom. Trots att rökavvänjning med fördjupad information, analys av nikotinberoende och motivationsstödjande åtgärder är topprioriterat i Socialstyrelsens nationella riktlinjer vid behandling av patienter med KOL som röker, säger Inger Ros, förbundsordförande för Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.

    Källor

  • Hjärt- och lungsjukas Riksförbund - http://www.hjart-lung.se/news.asp?nodeid=68207

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons