Almedalen 2016: Vård i hemmet gav KOL-patienterna ökad livskvalitet
Den goda akutsjukvården gör att vi lever längre men vi är inte mindre sjuka. Tvärtom. Stigande ålder medför kroniska sjukdomar och idag lever 85 procent av alla över 65 år med en kronisk sjukdom. På ett seminarium exemplifieras situationen genom att lyfta fram en av dessa sjukdomar – KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Det handlar om en kronisk obstruktion av de nedre luftvägarna som inte normaliseras trots behandling. Med åldern kommer normalt en minskad elasticitet i vävnaden och vissa utvecklar då en viss ”obstruktion”.
– Det pratas alltid om kostnader istället för vinster i förebyggande arbete. Tänk på kostnaderna på längre sikt när sjukdomarna blir allt svårare och vi blir äldre, säger Inger Ros, ordförande för Riksförbudet HjärtLung.
I en svensk studie har forskarna studerat KOL-patienter och deras situation i hemmet. Det visade sig bland annat att patienterna ofta är rädda för att träffa människor då de är infektionskänsliga och många har även svårt med fysisk aktivitet. På lungklinikerna är det ont om lungläkare och därför stressigt. Forskarna frågade sig därför om man kan lösa situationen för både patienter och sjukvårdspersonalen.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Gav goda resultat
Forskarna gav patienterna en läsplatta där de kunde har koll på sina värden och agera med läkare och annan vårdpersonal. Det visade sig att patienterna i studien upplevde en ökad livskvalitet. Inger Ros är inte förvånad.
– Det måste ske en kulturförändring som inkluderar individuell behandling. Patienten är redo men är sjukvårdpersonalen det?
Idag är det vanligaste sättet att kommunicera med vården personligt besök, visar Netdoktors enkätundersökning där nära 5 000 patienter med kroniska sjukdomar har svarat. Samtidigt är de flesta patienterna öppna för digital teknik. Till exempel att träffa vården via videosamtal hemifrån, dela hälsodata med vården med hjälp av digitala verktyg och sköta sin vård själv från hemmet i större utsträckning.
– Vissa menar att äldre inte klarar av tekniken men det gör de visst, annars hjälper vi dem, säger Inger Ros.
Individuell behandling
Även läkare och sjukvårdspersonal fick besvara en enkät om hur de upplever vården av kroniskt sjuka. Trots att majoriteten föredrar personligt möte svarade de flesta att de kan tänka sig att använda digitala hjälpmedel i arbetet för att kommunicera med sina patienter. En av dem som är positivt inställd till detta är Michael Runold, överläkare på Lungkliniken vid Karolinska sjukhuset.
– För att få en bild av patienten och hur denne har mått senaste tiden måste vi få in fler mätvärden. Sedan har alla patienter inte nytta av alla hjälpmedel utan de ska bara ha vad som krävs, säger han på seminariet i Almedalen.
Svarsfrekvensen på enkäten till vårdpersonalen var dock relativt låg vilket inte ger någon heltäckande bild.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
-
3 patienter där lungcancer alltid ska uteslutas
Att hitta lungcancer i ett tidigt stadie är avgörande och ökar möjligheten att bli botad. Dessvärre är sjukdomen ofta svårupptäckt i och med diffusa symtom. Här är tre patienter som alltid bör utredas vidare.
-
Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I fjol pratade NetdoktorPro med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som i väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker, tillsammans med kollegorna, tog saken i egna händer.
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Lunghamartom
Ett hamartom är en godartad tumör i ett organ. Det består av vävnad som finns normalt på stället, men som växer på ett oorganiserat sätt. Lunghamartom är vanligtvis solitära och växer långsamt.
-
Lungcancer
I Sverige insjuknar över 4 000 personer årligen i lungcancer. Det gör cancerformen till den fjärde vanligaste hos både kvinnor och män och den vanligaste cancerdödsorsaken, både i Sverige som i världen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu