Nyhet | Lungmedicin

Behandling vid KOL ska bli mer individanpassad

Nu kommer nya riktlinjer för behandling av lungsjukdomen KOL. Bland annat får uppgifter om patientens tidigare försämringsperioder större betydelse för val av läkemedelsbehandling.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-10-21
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Läkemedelsverket har tillsammans med en expertgrupp tagit fram nya riktlinjer för behandling av lungsjukdomen KOL – kroniskt obstruktiv lungsjukdom, det skriver tidningen Läkemedelsvärlden.

Mot bakgrund till dessa nya rekommendationer ligger ny evidens för behandlingar och nya läkemedel mot KOL som baseras på litteraturgenomgångar och vetenskapliga underlag som Socialstyrelsen tagit fram i samband med nationella riktlinjer.

Individuellt anpassad behandling vid KOL

Annons
Annons

Den nya behandlingen ska anpassas individuellt efter symtom, grad av lungfunktionsnedsättning och försämringsperioder. Vid behandling rekommenderas läkaren att utgå ifrån patientens aktuella sjukdomssituation och inte den tidigare lungfunktionen som innan spelat en viktig huvudroll.

Nya läkemedelsrekommendationer vid KOL

Vid val av läkemedelsbehandling tar man i den nya behandlingen större hänsyn till patientens tidigare försämringsperioder. I första hand är det bronkdilaterande och beta-2-stimulerande läkemedel som rekommenderas vid underhållsbehandling. Kombinationen av dessa två kommer att få större betydelse än tidigare.

Vid val av läkemedel kommer registrering av aktuella symptom spela en betydande roll.

Annons
Annons

 

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://lakemedelsvarlden.se/nyheter/nya-riktlinjer-behandling-av-kol-14695

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons