Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Blodprov kan ge avgörande information vid KOL

Forskare vid Umeå universitet har upptäckt vissa enzymer i kroppen som kan bryta ned lungvävnad och orsaka eller förvärra kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. I blodprov kunde man se att koncentrationen av enzymerna var högre hos dessa patienter. Fyndet ger nya möjligheter att utvärdera symtom och prognos vid sjukdomen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-05

Annons

– Fortfarande är KOL en underdiagnostiserad sjukdom som många bär på utan att veta om det. Tidig upptäckt och behandling ger en bättre prognos och därför är det värdefullt att hitta fler sätt att utvärdera sjukdomen, säger Robert Linder, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

I sin avhandling har han studerat två enzymer i blodet, samt den hämmare som motverkar enzymernas effekter, för att ta reda på hur dessa samspelar vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.

“Spelar en roll för utvecklingen av KOL”

Avhandlingen är baserad på undersökningar av personer som deltagit i de så kallade Olin-studierna i Norrbottens län. Dessa studier har pågått sedan 1985 och omfattar över 60 000 deltagare.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Så mycket pengar kan sparas på rätt KOL-vård

Det visade sig att koncentrationen av enzymet MMP-9, som utsöndras av celler i kroppens immunförsvar, var högre hos patienter med KOL än hos dem i kontrollgruppen. Även andelen av enzymet i förhållande till hämmaren TIMP-1 kunde kopplas till sämre lungfunktion. De personer med högst nivåer var överrepresenterade bland dem som hade avlidit i sjukdomen under en femårig observationsperiod.

– Resultaten talar för att enzymerna, som är möjliga att utvärdera i blodprov, spelar en roll för utvecklingen av KOL samt för symtom och prognos vid sjukdomen, säger Robert Linder.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/enzymer-i-blodet-har-betydelse-for-kol_6988753/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.