Nyhet | Lungmedicin

Dags att uppmärksamma KOL

Under november riktar Riksförbundet HjärtLung ljuset på lungsjukdomen KOL. En dold folksjukdom som tar elva gånger fler liv än vad trafiken gör. ”Många känner inte ens till att de har KOL och att de genom rätt behandling kan må så mycket bättre\", säger Inger Ros som är förbundsordförande för Riksförbundet HjärtLung.

Publicerad den: 2015-11-16
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Kronisk obstruktiv lungsjukdom är en sjukdom som långsamt angriper både luftvägar och lungor. För en KOL-drabbad blir en trappa lika svår att bestiga som ett berg och en promenad kan kännas som ett maratonlopp. De svårast sjuka behöver syrgas dygnet runt och även hjärta, muskler och skelett påverkas av sjukdomen.

Uppemot 700 000 personer beräknas ha KOL i landet, men endast 100 000 har fått diagnos. Det innebär att för varje KOL-drabbad finns det minst fyra individer som ännu inte vet om sin sjukdom.

Många saknar behandling

Annons
Annons

– Nu när vi äntligen har nya behandlingsriktlinjer för en god vård, så gäller det att hitta alla de människor som lever sina liv utan att få korrekt vård. Många känner inte ens till att de har KOL och att de genom rätt behandling kan må så mycket bättre, säger Inger Ros som är förbundsordförande för Riksförbundet HjärtLung, i ett pressmeddelande.

Under lungmånaden nu i november kommer en rad aktiviteter att genomföras av HjärtLungs lokalföreningar, däribland informationsträffar och debatter mellan regionalpolitiker och företrädare från professionen. De allra flesta aktiviteter genomförs den 18 november som är Världs-KOL-dagen.

    Källor

  • Riksförbundet HjärtLung - http://www.hjart-lung.se/subpageB.asp?nodeid=97791

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons