Nyhet | Lungmedicin

Delfiner ska hjälpa KOL-sjuka

Att andas som en delfin hoppas kunna hjälpa människor med olika typer av lungsjukdomar. Nu har en grupp svenska forskare begett sig till Bermuda för att undersöka andningsförmågan hos en särskild grupp delfiner.

Publicerad den: 2015-10-12
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

En av forskarna på plats är marinbiologen Andreas Fahlman. Han befinner sig just nu i Bermuda för att studera en grupp ovanliga delfiner – men hittills har inte forskargruppen lyckats fånga en enda delfin.

– Det har varit väldigt dåligt väder. Väldigt mycket vågor och väldigt mycket vind. Vi har sett en hel del djur, men vi har inte haft någon framgång i att få tag i någon av dem, än så länge, säger han till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Det handlar om flasknosdelfiner som har unika dykningsvanor. De har nämligen lärt sig att dyka ner till hisnande 1000 meters djup – vilket är tio gånger djupare än många andra delfinkolonier som finns utanför Floridas kust.

Kan träna upp lungan

De svenska forskarna misstänker att delfinerna vid Bermuda har tränat upp sin andningsförmåga successivt. Troligtvis kan upptäckten få klinisk betydelse för människor med olika former av lungsjukdom, menar Erika Schagatay som är professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet.

– Vi undersöker hur man kan träna upp lungan. Och det kan vara intressant för människor som drabbats av sjukdom där lungvolymen blir begränsande, säger hon till radion.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6267200

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons