Nyhet | Lungmedicin

E-cigaretter som sluta-röka-metod testas

Nyligen uppdagades att e-cigaretten inte är så "hälsosam" som trott och ny forskning visar på kärlskador. Men hur effektiv är den som metod för att sluta röka, i jämförelse med andra hjälpmedel?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Största riskerna vid rökning är hjärtattack och stroke och e-cigaretten innehåller förvisso nikotin men inte tobakBara fyra procent av de som försöker sluta med tobaksrök utan hjälpmedel lyckas, enligt forskning. Men på marknaden finns en uppsjö nikotinpreparat för att sluta röka och på senare tid har e-cigaretten tagit en plats bland dem. Många forskare menar att e-cigaretter är en av de saker som kan förändra folkhälsan – göra rökning hälsosammare. E-cigaretter rekommenderas till och med av vissa läkare för personer som vill sluta röka. Men hur effektiva är de?

en ny brittisk studie jämfördes e-cigaretter med andra sluta-röka-metoder, där samtliga i försöksgrupperna var storrökare. Resultatet visade att röka e-cigaretter är lika effektivt som andra hjälpmedel. Jämfört med tobaksrökning innehåller e-cigaretten och de andra nikotinpreparaten mindre nikotin och giftiga ämnen. Prover på försökspersonerna visade på en förbättrad hjärtfunktion och minskad cancerrisk efter bara fyra veckor utan tobaksrökning. Men ett prov stack ut. När men testade lufttrycksmotståndet hade de som rökt e-cigaretter ett bättre resultat än dem som hade fått andra hjälpmedel.

Läs även: Bör e-cigaretter klassas om läkemedel?

Annons
Annons

Nationell reglering för e-cigaretter i sommar

För tio år sedan fanns inte e-cigaretten och det finns stora kunskapsluckor. Det har gjorts en del studier, som den ovan, kring de som redan röker men  på icke-rökare. För trots att e-cigaretter är bättre än tobakscigaretter kan de skada hälsan. Till exempel har det uppdagats att c-cigaretter ger direkt påverkan på blodkärlen.

Läs även: E-cigaretter kan orsaka kärlskador

I senaste avsnittet av Vetenskapens värld på SVT testade den brittiska journalisten och läkaren Michael Mosley som icke-rökare att röka e-cigaretter. Efter att ha rökt i fyra veckor studerade hans världen vilka såg bra ut, med undantag skada på luftvägarna. Testet visade en ökad luftvägsinflammation med fyra gånger. Frågan är hur c-cigaretter påverkas icke-rökare på längre sikt.

Annons
Annons

– I dagsläget kan vi inte säga något om det, säger Josefine Johnsson, toxikolog och arbetar med tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten.

Idag säljs e-cigaretter oreglerat och det finns cirka 10 000 produkter på den svenska marknaden. I väntan på mer forskning ska man i Sverige nu sätta stopp för dettaDen 1 juli införs en nationell reglering för e-cigaretter (innehållande nikotin), som kommer liknas vid vanliga cigaretter. Syftet är att skydda ungdomar.

    Källor

  • SVT - https://www.svtplay.se/video/13572617/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-26-hur-farliga-ar-e-cigaretter

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons