Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Uppemot 700 000 svenskar lever med KOL

Netdoktor har tidigare uppmärksammat lungsjukdomen KOL – en sjukdom som upptäcks för sent. Uppemot 700 000 människor i Sverige lever med sjukdomen, drygt hälften utan att veta om det. Därför har Netdoktor nu startat en hälsokampanj som syftar till att fler människor ska få hjälp i tid med rökstopp och behandling.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-06-08

Annons

Netdoktor har tidigare uppmärksammat lungsjukdomen KOL – en sjukdom som upptäcks för sent. Uppemot 700 000 människor i Sverige lever med sjukdomen, drygt hälften utan att veta om det.

Därför har Netdoktor nu startat en hälsokampanj som syftar till att fler människor ska få hjälp i tid med rökstopp och behandling.

Annons
Annons

– En stor andel av patienterna har förlorat mer än 50 procent av sin lungfunktion när de söker läkare första gången, vilket är beklagligt. Förlorad lungfunktion går inte att återställa, därför är det viktigt att upptäcka KOL så tidigt som möjligt, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet i Solna. KOL debuterar vanligen mellan 45 och 50 års ålder och av de rökare som uppnår 75 års ålder har hälften KOL. Nedbrytningen av lungorna kan dock bromsas genom rökstopp.

På www.harduKOL.se kan rökare, före detta rökare och andra testa sina kunskaper om KOL samt anmäla sig till en e-kurs om sjukdomen. Man kan också delta i en undersökning om hur det är att leva med KOL. De första resultaten publiceras under sommaren 2011.

Gå in på www.harduKOL.se och tipsa gärna om kampanjen för såväl rökare som icke-rökare.

Annons
Annons

Denna kampanj bedrivs av Netdoktor i samarbete med Pfizer AB och Boehringer Ingelheim AB.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Netdoktor - http://hardukol.se/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.