Nyhet | Lungmedicin

Fler biopsier kan behövas vid lungcancerdiagnos

En lungtumör kan variera i sin genetiska uppsättning beroende på var biopsin tas i tumören. För att få en bättre översikt av mutationsmönstret kan det behövas utökade provtagningar.

Publicerad den: 2014-10-13
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Man har länge vetat att tumörer av samma slag kan skilja sig genetiskt, från en patient till en annan. Något som har betydelse för vilken behandling man ska sätta in. Fast nu visar det sig att en tumör från en och samma patient också kan ha genetiska skillnader, vilket kallas för intratumoral heterogenitet. Något som forskare vid bland annat University College London i Storbritannien har sett gälla vid lungcancer.

Totalt undersöktes 25 delar av sju bortopererade primärtumörer hos patienter som drabbats av icke småcellig lungcancer.Då märkte forskarna att tumördelarna kunde uppvisa olika typer av genetiska förändringar. Exempelvis förekomsten av en mutation i ett särskilt protein, som ofta är förändrat vid lungcancer, kunde variera mellan delarna. 

Annons
Annons

För att få en bättre översikt av mutationsmönstret kan det därför behövas utökade biopsier på lungtumörer i framtiden. Att veta vilka mutationer som finns är viktigt för att anpassa cancerbehandlingen. I dagsläget tas nästan bara vävnadsprov från en del av tumören.

Men samtidigt finns risker med att göra för många biopsier påpekar den indiskamerikanska cancerogenforskaren Ramaswamy Govindan, som skrivit en kommentar till studierna. Artiklarna har publicerats i tidskriften Science.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/luftvagarna/lungtumorer-fran-samma-patienter-var-olika-/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons